Olimpijci među žrtvama sudara helikoptera

Osam francuskih državljana, uključujući i slavnu jedriličarku Florence Arthaud, olimpijsku plivačicu Camille Muffat i boksera Alexisa Vastinea, su među deset osoba poginulih kada su se u ponedjeljak u Argentini sudarila dva helikoptera.

Nesreća se dogodila tokom snimanja francuske televizijske reality emisije u zapadnoj provinciji La Rioji, u blizini planinskog lanca Anda, saopćile su lokalne vlasti, dodajući da uzrok sudara dvije letjelice za sada nije poznat, prenosi Hina.

“Iznenadna smrt naših sugrađana uzrokovala je golemu tugu”, saopćeno je iz Ureda francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Među poginulima je i nekoliko članova produkcijske kuće ALP TV, koji su sudjelovali u snimanju avanturističke emisije “Dropped” za privatni televizijski kanal TF1.

TF1 je izrazio žaljenje i solidarnost s porodicama žrtava.

Preživljavanje u divljini

U spomenutom serijalu sudionike prebacuju u divljinu gdje moraju upotrijebiti sva svoja znanja i vještine da prežive i pronađu put natrag u civilizaciju.

Arthaud (57) je bila jedna od prvih žena koja je izborila visoko mjesto u svijetu jedrenja, a 1990. je preplovila Atlantik u rekordnom vremenu kao samac.

Ona je 2. augusta 1990. godine svojim trimaranom Pierre I. preplovila Atlantik za devet dana, 21 sat i 42 minute, nadmašivši tako za više od dan i po rekord u preplovljavanju tog okeana za samce koji je držao Bruno Peyron od augusta 1987. godine.

Muffat (25) je pobijedila na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu u utrci u plivanju od 400 metara slobodnim stilom, dok je 28-godišnji Vastine osvojio bronzu na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu.

“Toliko sam tužan, potresen i užasnut, ne mogu naći riječi”, napisao je u Twitter poruci Sylvain Wiltord, bivši nogometaš Arsenala i, također, sudionik emisije.

U nesreći su poginula obojica pilota, potvrdio je Cesar Angulo, šef sigurnosti provincije La Rioje. Prema njegovim riječima, informacije kojima raspolaže govore da nema preživjelih.

Izvor: Agencije