Olimpijska planina Bjelašnica postala veliko gradilište

Bez ulaganja u turizam, neizvjestan je oporavak zemalja regiona od krize. Bosna i Hercegovina svoju šansu treba tražiti u razvoju zimskog turizma.

Bjelašnica. Olimpijska planina udaljena 30 kilometara od Sarajeva.

Posljednjih deset godina, malo šta se na ovoj planini promijenilo, osim cijene ski karata. Ali ove godine to nije slučaj. Bjelašnica je ovih dana veliko gradilište.

„Teren se ravna za nova parking mjesta. Za najmlađe posjetioce pripremaju se staze za skijanje i sankanje. Osim redovnog održavanja, postavljeni su i novi ski liftovi i riješen problem kamenja na stazi“, javio je reporter Al Jazeere Emir Nuhanović.

Snježni topovi

Na glavnoj, spust-stazi, na kojoj ima kanjea, uprava ski-centra odlučila je postaviti pet snježnih topova koji bi trebali skijašima, u slučaju potrebe, osigurati ugodnije skijanje.

“U završnoj fazi je instaliranje ski lifta heliodrom… Asfaltirani su prilazni putevi… Izvršeno je zatravljivanje staza“, kaže Muamera Šehić, portparolka ZOI 84.

A kako rade snježni topovi?

Prvo, napravi se velika hidroakumulacija, odnosno vještačko jezero u kojem se skuplja voda. Zatim se pumpama voda provodi do snježnog topa.

 Top radi na principu fena. Veliki ventilator na jednoj strani uvlači zrak, koji pod pritiskom izlazi na drugoj stranu. Na vrhu se nalaze prskalice koje vodu rasprskavaju u sitne kapljice.

Međutim, za snijeg su, osim tehnologije, potrebni i vremenski preduslovi. Prije svega, temperatura treba biti ispod minus četiri stepena da bi se voda pretvorila u snijeg.

Skijanje ima i svoje rizike. Dešavalo se da skijaši skijaju van obilježenih staza, gdje postoji opasnost od lavina.

Također, Bjelašnica ima i opasne vrtače. Značajnu ulogu kao garant sigurnosti svim posjetiocima ima Gorska služba spašavanja.

 Adnan Podžo kaže kako pripreme za predstojeću sezonu upravo traju:

“Naša stanica je već odradila dvije pripremne vježbe, konkretno teme su bile spašavanje sa žičare, tako da poslje svih aktivnosti i priprema vezanih za ljeto, na taj način se pripremamo i uvodimo u ovaj zimski dio i ono što nas čeka u predstojećem periodu.”

Smještajni kapaciteti

Međutim, odlazak na skijanje je relativno skup.

Za dnevnu kartu treba izdvojiti 15 eura. Isto toliko ćete izdvojiti za gorivo, parking, piće i hranu. Tako da jedan dan skijanja na Bjelašnici košta oko 30 eura.

Uprava ski centra navodi kako ovo neće biti jedine investicije na Bjelašnici. Nije se odustalo od projekta žičare kabinskog tipa od Babinog dola do vrha Bjelašnice.

U planu je i povećanje smještajnih kapaciteta, kao i izgradnja terena za rekreaciju. Ponuda na Bjelašnici biće znatno veća. Ali će i cijene biti više.

„Upitno je, stoga, hoće li građani Sarajeva, koji su i najčešći posjetioci, moći, kao do sada, vikende provoditi na olimpijskoj planini“, kazuje naš novinar Emir Nuhanović.

Izvor: Al Jazeera