Olimpijske kuće – izlozi nacionalnih kultura

Zovu ih nacionalnim olimpijskim kućama, a riječ je o mjestima gdje se tokom Igara skupljaju sportisti, ali i promoviše kulturna, turistička i gastronomska ponuda država učesnica.

Trenutno su među popularnijim mjestima u Riju.

Prizor djece koja kližu u Rio de Janeiru ne viđa se svaki dan. Zapravo, skoro nikad. Ali, to je moguće u Švicarskoj kući, mjestu okupljanja otvorenom za javnost.

Cilj je da se posjetioci tokom Igara bolje upoznaju sa švicarskom kulturom. Dim iz roštilja širi se zrakom dok se na otvorenom prže švicarske kobasice i peče meso.

Brazilci vole meso, a došli su da vide kako ga pripremaju Švicarci.

“Izvrsno je. Začini su drugačiji od naših, ali je veoma ukusno“, rekao je Igor Lemos, posjetilac.

Terasa je mjesto za druženje. Ipak je Rio grad u kojem se kukovi njišu u ritmu muzike. To se ne događa samo uvečer. U Austrijskoj kući redovi su na ulasku. Ali, kuće je moglo priuštiti tek 25 država, od najmanje 200 koliko učestvuje na Igrama.

Katarska kuća

Jedna od najpopularnijih kuća u Riju je katarska. Ulaznice su rasprodane za cijele igre. Kuća je postavljena u muzeju, a u jednoj od soba predstavljen je plan organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

Vani, u tipičnom katarskom ambijentu, porodice imaju niz aktivnosti. Pozvana je grupa djece iz jedne od favela u Riju.

“Djeca koja odrastaju u siromaštvu u Brazilu obično nemaju priliku posjetiti mjesto poput ovog. Sada im je pružena prilika da se upoznaju s kulturom druge države”, kazala je Elizabete Coelho.

Katarska kuća za cilj ima ostaviti nešto i u naslijeđe.

“Ulaznica košta simboličnih 20 reala, a prihod će biti doniran budućim olimpijskim trenerima za nabavku opreme i projekte za mlade u Brazilu. Ovu sobu ćemo pretvoriti u biblioteku nakon što napustimo kuću i to će biti donacija Katarskog olimpijskog komiteta”, rekla je Sheika Asma Al Thani, predstavnica Katarskog olimpijskog komiteta.

Olimpijske kuće nezaobilazna su mjesta za posjetioce i stanovnike Rija. U njima svako može osjetiti olimpijski duh, daleko od sportskih borilišta.

Izvor: Al Jazeera