Rio: Olimpijsku baklju će nositi 12.000 ljudi

Poznato je da Brazil kasni sa priprema ljetnih Olimpijskih igara. (AFP)

Organizatori sljedećih Olimpijskih igara koje će biti održane od 5. do 21. augusta  sljedeće godine u Rio de Janeiru objavili su kako će odabrati 12.000 osoba koje će nositi olimpijsku baklju diljem Brazila.

“Izabrat ćemo 12.000 nositelja baklje koja će biti pronesena kroz 300-tinjak gradova u 26 brazilskih saveznih država u razdoblju od 90 do 100 dana – objavili su organizatori koji će nositelje izabrati u sljedeća dva mjeseca“, saopštili su organizatori.

Svaki nositelj baklje trčat će oko 300 metara.

Poznato je da Brazil kasni sa priprema ljetnih Olimpijskih igara.

Očajna situacija

Prije šest godina Brazilci su se radovali kada su saznali da će biti domaćini trideset prvim ljetnim Olimpijskim igrama.

Još godina je preostala do početka, kada bi sve trebalo biti spremno, ali kako je nedavno izjavio potpredsjednika MOK-a, na terenu je situacija očajna.

“Da budem iskren, veoma smo zabrinuti. Izvještaj koordinacijske komisije pokazuje da mnogo stvari nije spremno”, istakao je  John Coates, potpredsjednik MOK-a.

Glavni problemi su kašnjenje u izgradnji sportskih borilišta i infrastrukture, kao i rast troškova organizacije.

Sve to je, kazao je Coates, uzrokovano lošom saradnjom vlade i organizatora.

Rio de Janeiro bori se i sa socijalnim problemima. U pojedinim favelama u gradu, ljudi su protestirali protiv velike potrošnje u organizaciji Mundijala. Često je dolazilo do sukoba policije sa stanovništvom.

Uprkos svemu, Međunarodni olimpijski komitet nema plan B za igre u Riju i ne preostaje im ništa drugo nego da preuzmu odgovornost i pomognu da taj grad 2016. spremno dočeka najbolje sportiste svijeta.

Izvor: Al Jazeera i agencije