Oliveru Ivanoviću odbijena žalba na pritvor

Jedan od kandidata Građanske inicijative SDP-a za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice je i Oliver Ivanović (EPA)

Sudsko vijeće Žalbenog suda u Prištini potvrdilo je odluku Osnovnog suda u Sjevernoj Mitrovici kojom je predsjedniku Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” Oliveru Ivanoviću određen pritvor od mjesec dana, zbog sumnje da je počinio ratni zločin i teško ubojstvo.

Glasnogovornica EULEX-a Irina Gudeljević u izjavi za agenciju Tanjug podsjetila je kako je 28. siječnja, na zahtjev međunarodnog tužitelja iz ureda Specijalnog tužitelja Kosova, međunarodni sudac iz Osnovnog suda u Mitrovici odredio mjesec dana pritvora Ivanoviću.

Njegov odvjetnik Nebojša Vlajić potvrdio je kako je rješenje o produljenju pritvora Ivanoviću dobio večeras, a da je u rješenju, iako je danas 4. veljače, navedeno da je doneseno prije tri dana, 1. veljače.

“Ovim drugostepenim rešenjem moja žalba je odbijena, a rešenje o određivanju pritvora je potvrđeno. Apelacioni sud se rukovodio potpuno istim, nepostojećim razlozima za određivanje pritvora koje je naveo i prvostepeni sud, a koji su u žalbi odbrane argumentovano osporeni”, rekao je Ivanovićev odvjetnik.

Vlajić je uvjeren kako je Žalbeni sud “podlegao nezapamćenoj medijskoj hajci koju protiv Ivanovića provode albanska televizija i štampa na Kosovu i u kojima je Ivanović danima podvrgnut najprizemnijem linču.”

Istekao rok

Građanska inicijativa SDP priopćila je kako je Žalbeni sud odluku po žalbi o određivanju pritvora donio više od četiri dana, odnosno 102 sata po isteku roka u okviru kojeg je bio dužan postupiti.

“Iako je danas 4. februar, u rešenju je navedeno da je doneto 1. februara, što ne može biti istina”, navela je Građanska inicijativa SDP.

“Ovim se potvrđuje verovanje građana Kosovske Mitrovice i članova Građanske inicijative ‘Srbija, demokratija, pravda’ da je hapšenje Olivera Ivanovića motivisano isključivo političkim razlozima, sa ciljem da se spreči njegova kandidatura na izborima za gradonačelnika Kosovske Mitrovice i njegova sigurna pobeda”, istaknuto je u priopćenju.

Ivanović je lišen slobode zbog sumnje da je sudjelovao u ratnim zločinima iz 1999. godine i poslijeratnim incidentima iz 2000. godine, uključujući teško ubojstvo.

Oliver Ivanović je kandidat Građanske inicijative SDP za gradonačelnika Sjeverne Mitrovice na ponovljenim izborima koji će u tom gradu biti održani 23. veljače.

Izvor: Agencije