Oliveru Ivanoviću određen kućni pritvor

Ne zna se kada će biti zakazano ročište u novom postupku (Arhiva)

Lideru Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” Oliveru Ivanoviću određen je kućni pritvor.

Ivanović je na sudu u Prištini optužen za krivično djelo ratnog zločina počinjenog nad civilima 14. aprila 1999. i februara 2000. godine. Osuđen je po prvoj tački, dok je po drugoj, koja ga je teretila za zločine 2000. godine, oslobođen, što je  potvrdio i Apelacioni sud.

Sudsko vijeće oslobodilo je, u istom postupku kojem je suđeno Ivanoviću, ostalu četvoricu optuženih – penzioniranog pukovnika MUP-a Dragoljuba Delibašića, advokata Iliju Vujačića, pravnika Nebojšu Vujačića i profesora Aleksandra Lazovića.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine. Više od 80 svjedoka saslušano je u prvostepenom sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana. 

Naloženo ponovno suđenje

Suđenje Ivanoviću vraćeno je na početak, odlučio je prošle sedmice Apelacioni sud u Prištini.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić rekao je za Tanjug kako je Apelacioni sud poništio prvostepenu presudu kojom je Ivanović bio osuđen na devet godina zatvora i naložio ponovno suđenje.

„Apelacioni sud je ukinuo presudu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici i predmet je vraćen na ponovno suđenje. Sada smo u fazi kao i pre tri godine. Kada će biti zakazano novo ročište, teško je reći jer ovaj postupak inače traje predugo“, rekao je Vlajić.

Izvor: Agencije