Oliveru Ivanoviću ukinut kućni pritvor

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. pod optužbom da je izvršio ratni zločin (AFP)

Lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću ukinut je kućni pritvor i dozvoljeno mu je da se brani sa slobode. Tu informaciju Tanjugu je potvrdio sam Ivanović u telefonskom razgovoru. 

Kako je rekao za ovu agenciju, namjerava do kraja izdržati u svemu jer, kako ističe, nema nikakve veze s optužbama kojima ga terete.

“Verujem da ću to dokazati”, rekao je Ivanović.

Rješenjem suda određeno je da se dvaput sedmično javlja nadležnoj policijskoj stanici, rekao je Tanjugu njegov advokat Nebojša Vlajić.

“To nije problem jer Ivanović ionako nije imao nameru da beži”, rekao je advokat.

Optužbe za ratne zločine

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. pod optužbom da je izvršio ratni zločin. Bio je proglašen krivim za ratne zločine pred sudom u Mitrovici i osuđen na devet godina zatvora.

On je bio optužen za krivično djelo ratnog zločina počinjenog nad civilima 14. aprila 1999. i februara 2000. godine. Osuđen je po prvoj tački, dok je po drugoj, koja ga je teretila za zločine 2000. godine, oslobođen, što je potvrdio i Apelacioni sud. Nakon toga suđenje je vraćeno na početak.

Tokom prvostepenog suđenja, koje je trajalo više od godinu dana, sud je saslušao više od 80 svjedoka.

U istom postupku optužbi su pravosnažno oslobođeni optužbi četverica optuženih: penzionisani pukovnik MUP-a Dragoljub Delibašić, advokat Ilija Vujačić, pravnik Nebojša Vujačić i prof. Aleksandar Lazović.

Izvor: Agencije