Olujni vjetar u BiH: Povrijeđene tri osobe, oštećeni brojni objekti

Policija je zaprimila dojave o velikom broju automobila oštećenih uglavnom polomljenim stablima (Anadolija)

U olujnom nevremenu koje je zadesilo Banju Luku troje građana je povrijeđeno, oštećeno je više od 100 privatnih i javnih objekata, oko 60 automobila, desetine stabala je porušeno, a oštećeno je i više saobraćajnih znakova i razne druge komunalne opreme.

Ovo je potvrdio gradonačelnik Igor Radojičić, nakon današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

“Prema jutrošnjem izvještaju Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, tokom noći vatrogasci su intervenisali 26 puta, uglavnom na uklanjanju stabala sa saobraćajnica”, navodi se u ranijem saopštenju iz Gradske uprave.

Pored toga, u centru grada, usljed snažnih udara vjetra, sa više kolektivnih stambenih objekata odneseni su limeni krovovi, a velika oštećenja su zabilježena i na objektima Studentskog doma.

Predviđa se da će olujno nevrijeme trajati do kraja dana.

Vjetar u Banjoj Luci rušio drveća

Jak vjetar u Tešnju, u Zeničko-dobojskom kantonu, srušio je munaru džamije. Niko nije povrijeđen, ali je pričinjena materijalna šteta na tom vjerskom objektu i nekoliko obližnjih.

Kantonalni MUP je potvrdio da je munara na Ferhad-begovoj džamiji, poznatijoj kao Čaršijska džamija, srušen.

Štete su zabilježene i u Zavidovićima, Maglaju i Žepču u centralnom dijelu zemlje.

U mjestima poput Jablanice, Kneževa na obroncima Vlašića i Vlasenice u istočnoj Bosni nestalo je struje zbog kvarova što ih je vjetar prouzročio na dalekovodima.

Policija je zaprimila dojave o velikom broju automobila oštećenih uglavnom polomljenim stablima.

Nagli porast temperatura što ih je donio olujni vjetar doveo je do topljenja snijega koji je proteklog tjedna napadao i do visine od 50 centimetara što je prouzročilo nagli rast vodostaja u rijekama.

Vjetar, koji je na planinama i visoravnima puhao brzinom većom od 140 kilometara na sat u naseljenim mjestima uglavnom je skidao krovove s kuća, rušio stabla i prouzrokovao pucanje staklenih površina na zgradama.

Vanredno stanje na regionalnom putu

Zbog jakih udara vjetra na snazi je vanredno stanje na regionalnom putu R-414 Skender Vakuf-Banja Luka, pa se na ovoj dionici ne preporučuje kretanje, javlja Anadolija.

Jaki udari vjetra bilježe se i na ostalim putevima u BiH, a posebno na dionicama u planinskim predjelima.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) vozače upozoravaju na mogućnost urušavanja stabala, kao i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Izvor: Agencije