Olupine neće pomoći u lociranju aviona

Australski čelnici upozorili su u petak da i u slučaju da se potvrdi da ostaci aviona pronađeni na otoku Reunion pripadaju malezijskom avionu sa leta MH 370, to neće riješiti misterij nestanak Boeinga 777 Malaysia Airlinesa i njegovih 239 putnika.

Dva metra dug dio krila pronađen u srijedu na plaži istočne obale je istog tipa kao kod Boeinga 777, saglasno je više različitih izvora.

Zamjenik australskog premijera Warren Truss upozorio je međutim da taj ostatak može biti važan element, ali je ocijenio da je gotovo nemoguće na osnovu njega pronaći ostatak aviona.

Pronalaženje aviona

Šesnaest mjeseci nakon nestanka aviona na letu MH370, Truss, koji je i ministar prometa, rekao je da ne vjeruje da će im to puno pomoći u pronalaženju aviona.

Ipak, zamjenik australskog premijera kazao je nešto ranije da je sve uvjereniji da otkriveni ostaci upućuju na to da se potraga vodi u pravom području.

U tom je području palo nekoliko aviona, ali nijedan Boeing 777.

Agencija AFP je prenijela kakao je malezijski zvaničnik potvrdio da serijski broj na olupini aviona pronađenoj na otoku Reuinion pripada tipu Boeing 777, međutim nema informacija da li se radi o nestalom avionu.

Francuski oceanograf Joel Sudre smatra da su ostatke mogle nanijeti morske struje sa zapada Australije do otoka Reunion.

U tom slučaju bi, tvrdi, satelitski snimci te plitke morske struje mogle omogućiti lokaliziranje područja pada aviona u nekoliko dana.

More je izbacilo ove sedmice na plažu i dio kovčega i dvije azijske boce, koje su predane pripadnicima ekipa zaduženih za pretraživanje područja.

Radi se o boci deterdženta na kojoj piše Jakarta, Indonezija i boci mineralne vode s logom, za koju drže da je kineska.

Intenzivna potraga

Među putnicima leta MH 370 bilo je 153 Kineza i 12 Indonežana.

Niti jedan trag nije pronađen nakon 8. marta 2014. kada je nestao Boeing 777 na letu MH370, iako je Australija vodila intenzivne potrage na južnom dijelu Indijskog oceana, gdje su sateliti zadnji puta ulovili komunikacijske sisteme tog aviona.

Najvjerodostojnijim objašnjenjem o padu smatra se ono prema kojemu je došlo do naglog pada nivoa kisika u avionu zbog kojeg su se onesvijestili posada i putnici, a upravljanje avionom preuzeo automatski pilot do pada u more nakon što je potrošeno gorivo.

Izvor: Al Jazeera i Agencije