Oman gradi ekonomsku zonu veću od Hong Konga

Zaljevska država Oman užurbano radi na uvećavanju svoje ekonomske snage. Decenijama se oslanjala na rezerve nafte, dok neki eksperti smatraju da zaliha „crnog zlata“ ima svega za još 20 godina.

Zbog toga se Vlada ove države odlučila na izgradnju ekonomske zone veće od one u Hong Kongu, a gradilište je posjetio reporter Al Jazeere Andrew Hopkins.

Duqm je bilo malo, tiho i siromašno selo. Stoljećima su njegovi mještani živjeli u kućicama napravljenim od palminih grana, preživljavajući isključivo od ribolova i lova.

Dhubaib Al Juneibi se dobro sjeća tog vremena.

„Živjeli smo u vrlo teškim uslovima, čak su i životinje bile iscrpljene, a ribari su uvijek patili od zamora zbog loših životnih uslova“, prisjeća se on.

No, omanska Vlada izabrala je upravo ovo selo za izgradnju najvećeg ekonomskog projekta.

„Uspavano selo Duqm danas je grad sa stotinama hiljada stanovnika. Život ovih ljudi više nikad neće biti isti, zahvaljujući milijardama dolara koje su uložene ovdje“, navodi Hopkins.

Velike investicije

Ovo mjesto neki nazivaju najvećim gradilištem na Srednjem Istoku na kojem će biti zaposleno 50.000 ljudi.

Investicija je vrijedna 26 milijardi američkih dolara koju će Oman isplatiti prihodima od zaliha nafte.

Zahvaljujući visokim cijenama ovog energenta, omanska Vlada za prvih šest mjeseci ove godine uspjela je ostvariti rekordan budžetski suficit od četiri milijarde dolara.

„Većinu infrastrukture Vlada je već izgradila. Da, Oman ovisi o nafti, ali mi imao i druge prirodne resurse koje Vlada može iskoristiti“, kaže Yahya Al Zadjali, jedan od čelnika Specijalne ekonomske zone Duqm.

Ovaj grad je smješten blizu prirodnih resursa i na strateški je važnoj lokaciji. Planirana je izgradnja ceste i željezničke pruge koje će povezivati Oman sa svim zemljama Zaljeva, što je vrlo bitno jer na taj način mogu zaobići Iran i Hormuški moreuz u slučaju nekog konflikta.

„U Duqm će roba moći stići iz Kuvajta, najudaljenijeg grada, za čak 48 sati. A sada, kada se doprema morem, potrebno je i po nekoliko dana“, navodi Al Zadjali.

Oman se nada da će Duqm za nekoliko godina biti završen i pušten u pogon. No, koliko će ovaj projekat zaista biti uspješan, ili čak neuspješan, zavisit će o cijenama nafte i interesu investitora.

Izvor: Al Jazeera