Opasni toksini u kineskoj hrani

Al Jazeerina istraga pokazala je da kineski proizvođači u hranu stavljaju opasne toksine. Pri tome, ilegalne i jeftine hemikalije zamjenjuju prirodne sastojke.

To saznanje povećava pritisak na vladu, koja se u posljednjih nekoliko godina suočila sa mnogim sličnim skandalima.

Naša istraga počinje zdjelom supe. Odnosno, tragamo za štetnim sastojcima koji se mogu pronaći u jednostavnom jelu.

Na tržnici, Wang Zhixiang, koji je šef kuhinje već 20 godina, pokazuje gdje se mogu kupiti ilegalni sastojci koje restorani često koriste.

Pet puta jeftinije

U mnogim mješavinama koje se nalaze u bocama pronađene su toksične industrijske hemikalije, poput melamina. Također, na mnogima nema deklaracije o sastojcima, što je protivzakonito.

U svojoj kuhinji Wang koristi aditive, kako bi jeftinije napravio veće količine supe. Kako bi zamijenio pravo meso, u vodu stavlja bijeli prah sa bojama i vještačkim okusom.

Kaže da je ovo umjetno jelo pet puta jeftinije nego ono s prirodnim sastojcima.

“Ovi ugostitelji su zaslijepljeni pohlepom. Iskušenje u vidu novca mnoge ljude je koštalo duše”, kaže Wang.

Zabranjeni pesticidi

Ali, nije riječ samo o ugostiteljima. Na poljoprivrednim poljima istraživači nam pokazuju pesticide koji su zabranjeni 80-ih godina. Još ih koriste, a neki među njima su smrtonosni. Zbog njih su uginuli pilići.

Na jednoj farmi svinja pronašli smo zalihe farmaceutskih proizvoda. Njihova pretjerana upotreba u Kini je dovela do pojave medicinski otporne bakterije.

“Vlada pokušava ograničiti upotrebu antibiotika i hormona rasta. Ali, ovdje su njima zatrpane police. Stočar koji se iznenada pojavljuje, otkriva još ilegalniju praksu”, izvještava Al Jazeerin reporter Steve Chao.

“Da budem iskren, ukoliko je svinja bolesna, sigurno ide na tržište. Ukoliko je mrtva, postoji šansa da će i ona biti prodana”, kaže jedan uzgajivač svinja.

Pooštreni zakoni

Posljednjih godina, vladini inspektori optužili su više od 10.000 ljudi za prodaju opasne hrane. Također, pooštrili su zakone. Kažu da čine sve što mogu.

“Pozvao bih inspektore iz SAD-a, Evropske unije ili Velike Britanije da pokušaju riješiti problem na kineskom tržištu. Mislim da se ne bi usudili”, kaže Kai Zhong iz Centra za sigurnost hrane.

Ali, sada je to globalni izazov jer Kina sve više izvozi.

Kada je riječ o vještačkoj supi, laboratorijski testovi su pokazali da je sadržavala ilegalne i štetne hemikalije, poput formaldehida, boraksa i izbjeljivača.

Toliko je bila štetna da bi samo jedan gutljaj mogao ubiti dijete.

Izvor: Al Jazeera