Opasnost od potresa stalna prijetnja centralne Italije

Seizmolozi ukazuju na opasnosti od potresa uslijed smirivanja tla koji su prijetnja preživjelima i spasilačkim službama (AP)

Smrtonosni potres koji je pogodio Italiju u srijedu prije zore desio se u poznatom seizmičkom čvorištu i veoma opasni dodatni potresi su veoma mogući i izvjesni, navode naučnici.

Američka geološka agencija USGS navodi kako se današnji potres desio deset kilometara jugoistočno od Norcije, bio je magnitude 6,2 i zabilježen je na maloj dubini od samo deset kilometara.

„Potresi su veoma uobičajeni u ovom dijelu centralne Italije. Iako ova regija nije na granici tektonskih ploča, postoje mnogi aktivni rasjedi u ovoj regiji koji akumuliraju napon i periodično ga otpuštaju kroz umjerene potrese magnitude šest stepeni“, kaže Bill McGuire profesor emerit geofizičkih kretanja na University College London (UCL), te ističe na kompleksnu tektonsku situaciju Apenina, planinske „kičme“ Italije.

No, dodaje, bilježe se i jači potresi koji se često dešavaju blizu površine – što stvara veliku razliku pri udaru.

Deseci hiljada žrtava

U proteklih sedam stoljeća, zabilježeno je „između 20 i 30“ jačih potresa u centralnim Apeninima, navodi Joanna Faure Walker, predavač na odjelu za smanjenje rizika i katastrofe na UCL-u.

Tri veoma jaka potresa, svi magnitude iznad šest stepeni, 1703. godine su pogodila regiju centralnih Apenina. Tada je poginulo, prema procjenama, 10.000 osoba.

Januara 1915. godine, zemljotres od 6,7 stepeni zabilježen je kod Avezzana, 70-ak kilometara jugozapadno od današnjeg poprišta nesreće. Tada je poginulo približno 32.000 osoba.

Potres od šest stepeni septembra 1997. godine zabilježen je 50 kilometara sjeverozapadno. Poginulo je 11 osoba i uništeno više od 80.000 domova u regijama Marche i Umbria, pokazuju podaci USGS-a.

Aprila 2009. godine, potres od 6,3 stepena javio se 45 kilometara jugoistočno u historijskom gradu L'Aquilla i usmrio približno 300 ljudi.

Italijanski Nacionalni institut geofizike i vulkanologije procjenjuje kako je današnji potres bio magnitude 6,0 i kako mu je epicentar bio u provinciji Riete, nedaleko od gradova Accumoli i Amatrice, na dubini od četiri kilometra.

Stara gradnja

Seizmolozi ukazuju na opasnosti od potresa uslijed smirivanja tla koji su prijetnja preživjelima i spasilačkim službama jer mogu oboriti oštećene građevine.

„Ovi potresi će se dešavati nekoliko sedmica. Oni izazivaju disproporcionalnu štetu u odnosu na svoju veličinu jer su ove građevine ranije oštećene“, ističe Sandy Steacy sa australskog univerziteta u Adelaideu.

Stručnjaci dodaju kako će današnji potres biti test italijanskih građevinskih pravila. Veliki dio građevina u opasnom području je starija gradnja i njihovo osnaživanje za buduće zemljotrese je skupo.

„Sumnjam da će se tako nešto, u značajnom stepenu, poduzeti. Uvijek se sve vraća na novac i spremnost za takve izdatke, a to nije uvijek slučaj“, navodi McGuire.

Izvor: Agencije