Opća mobilizacija protiv ISIL-a u Libiji

Nakon što je osvojio velik dio Sirije i Iraka, ISIL se, iskorištavajući nestabilnost Libije, prošle godine učvrstio i u toj zemlji (Reuters)

Libijska vlada u Tripoliju pozvala je na “hitnu mobilizaciju” protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL), pošto je grupa preuzela odgovornost za krvavi bombaški napad na pripadnike milicije koja sarađuje s vlasti.

Ta vlada koju međunarodna zajednica ne priznaje, a podržava je koalicija milicija, pozvala je u saopćenju “oficire i vojnike glavnog štaba libijske vojske, snage ministarstva unutrašnjih poslova i sigurnosne snage te sudionike revolucije u svim gradovima (…) na hitnu mobilizaciju”.

U saopćenju koje je pročitao imenovani premijer te Vlade, pozivaju se sve te snage da “ne zaborave domovinu i da budu spremne stati u obranu zemlje, časti i vjere”.

ISIL iskorištava nestabilnost zemlje

Poziv dolazi nekoliko sati nakon pogibije petorice pripadnika milicije Fadjr Libije u bombaškom napadu na kontrolnu tačku na zapadu zemlje, za koji je odgovornost preuzeo libijski ogranak ISIL-a, koji je objavio rat tim snagama koje kontroliraju prijestolnicu.

Libija je zapala u haos nakon pada Moammera Gaddafija 2011. U zemlji postoje dvije vlade i dva parlamenta koji se bore za vlast, dok je na terenu vlast u rukama milicija.

Međunarodno priznataVlada ima sjedište u Tobruku, na istoku zemlje.

Nakon što je osvojio velik dio Sirije i Iraka, ISIL se, iskorištavajući nestabilnost Libije, prošle godine učvrstio i u toj zemlji, gdje kontrolira područja u pokrajini Sirtu, istočno od Tripolija.

Izvor: Agencije