Općinski izbori test za Hollandea i ljevicu

Nakon pobjede u Henin-Beaumontu, stranka krajnje desnice, koju vodi Marine Le Pen, mogla bi zavladati gradovima poput Frejusa ili Beziersa (Reuters)

Francuzi su u nedjelju glasovali u drugom krugu općinskih izbora, nakon prvog kruga održanog prije tjedan dana, koji je obilježila najveća apstinencija birača ikada na lokalnim izborima.

Prvi krug je bio porazan za ljevicu na vlasti u odnosu na desnicu i krajnju desnicu, te se ubrzo očekuje rekonstrukcija vlade.

U više od 36 tisuća gradova i sela biraju se gradonačelnici, načelnici općina i vijećnici. 

Na prvom nacionalnom izbornom testu za Francoisa Hollandea od izbora u svibnju 2012, glasovanje je počelo u glavnom gradu Francuske u nedjelju u 07:00, a završeno je, ovisno o veličini općina, u 17:00, 18:00 ili 19:00.

Scenarij brzog preustroja vlade čini se najvjerojatnijim, a novi mandat premijera Jean-Marca Ayraulta mogao bi ovisiti o postotku pada koji bilježi Socijalistička stranka (PS).

Uspjeh krajnje desnice

U velikim gradovima kojima je vladao PS, moguće je skretanje udesno, a to su Strasbourg, Toulouse, Saint-Etienne, Reimsu, Metz i i Caen.

Tijesna utrka vodi se za gradonačelnicu Pariza, gdje se natječu Anne Hidalgo (socijalisti) i Nathalie Kosciusko-Morizet (desnica).

Nakon pobjede u prvom krugu u Henin-Beaumontu (sjever), Nacionalna fronta (NF), stranka krajnje desnice, koju vodi Marine Le Pen, mogla bi zavladati ostalim gradovima poput Frejusa ili Beziersa.

Ako bi se takav scenarij ostvario u Avignonu, direktorica Međunarodnog festivala kazališta iselit će tu tradicionalnu manifestaciju iz grada, zaprijetila je.

Proboj krajnje desnice otkriva socijalno beznađe Francuza i zato izvršna tijela moraju reagirati “brzo i snažno”, prokomentirao je ovog tjedna neimenovani dužnosnik PS-a.

Analitičari: Jean-Marc Ayrault – žrtveni jarac

Analitičari drže da će premijer Jean-Marc Ayrault biti žrtveni jarac neuspjeha vladajućih na općinskim izborima i sve više spominju ime popularnog i ambicioznog ministra unutarnjih poslova Manuela Vallsa kao njegova nasljednika.

Ekolozi koji imaju dva ministra (stanovanja i razvoja) u povoljnom su položaju, jer su njihovi kandidati iskoristili odricanje biračkog tijela od glavne stranke na vlasti.

S 11,8 posto glasova u prvom su krugu ostvarili “najbolji rezultat unazad 15 godina na općinskim izborima”, rekla je zadovoljno u petak Cecile Duflot, ministrica stanovanja.

Francuska mora krajem travnja predati Europskoj komisiji aktualiziranu inačicu programa stabilnosti u kojoj je najvažniji dio plan uštede 50 milijardi eura do kraja petogodišnjeg razdoblja.

Izvor: Agencije