OPCW: U napadu na Saraqeb vjerovatno korišten hlor

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad obećao je uništiti zalihe zabranjenih hemijskih sredstava, ali ih je vojska nastavila koristiti (EPA)

Otrovni plin klor najvjerojatnije je korišten u napadu koji se početkom veljače dogodio u gradu Saraqebu, na istoku sirijske provincije Idlib, priopćila je Organizacija za zabranu kemijskog oružja.

Kako prenosi Reuters, OPCW nije naveo koja je strana koristila zabranjeni plin, ali je priopćio da su laboratorijski testovi potvrdili prisustvo klora.

Prema informacijama koje su u veljači stigle s terena, medicinski su dužnosnici potvrdili kako je devet osoba liječeno zbog poteškoća s disanjem nakon što je bomba, za koju se sumnja da je bila ispunjena klorom, bačena na Saraqeb, koji je pod kontrolom sirijskih pobunjenika.

Sirijska oporba tada je navela da je bombu izbacio helikopter Vladinih snaga.

No, sirijski predsjednik Bashar al-Assad odbacio je optužbe za upotrebu kemijskog oružja, podsjeća Reuters.

Višestruki napadi sarinom

I Amnesty International izvijestio je da su stanovnici Saraqeba zatražili liječničku pomoć te naveli kako su zabranjeno kemijsko oružje koristile snage odane sirijskoj vlasti.

Navodno su među žrtvama bili i volonteri Sirijske civilne obrane, koji su došli na mjesto događaja kako bi pomogli unesrećenima.

Još 2013., nakon što su stotine ljudi poginule u navodnim napadima sarinom na Ghoutu, Sirija je pristupila Konvenciji o kemijskom oružju, a predsjednik Assad obećao je uništiti zalihe zabranjenih kemijskih sredstava.

Međutim, godinu kasnije OPCW je utvrdio da su toksične kemikalije korištene kao oružje u selima sjeverne Sirije.

OPCW je uvjeren da su Vladine snage koristile sarin i u napadu na Kahn Sheikhoun, u pokrajini Idlib, prije godinu, kad je poginulo više od 80 osoba.

Izvor: Agencije