OPEC: Smanjiti proizvodnju i povećati cijenu nafte

Četrnaest zemalja članica OPEC-a načelno se dogovorilo da smanji prozvodnju sa 33,6 miliona barela dnevno na 32,5 miliona (EPA)

Nakon višesedmičnih napetih pregovora, predstavnici zemalja članica naftnog kartela OPEC sastale su se u Beču, kako bi pokušale postići dogovor o smanjenju proizvodnje nafte, s ciljem podizanja cijene.

Predstavnici Irana optimistični su da će se sporazum postići, iako sami nisu voljni da smanje proizvodnju. Najveće nesuglasice su između Saudijske Arabije, Irana i Iraka koji ne mogu da se dogovore o proizvodnji. Prema nedavno postignutom tzv. Alžirskom dogovoru’ ,14 zemalja članica OPEC-a načelno se dogovorilo da smanji proizvodnju sa 33,6 miliona barela dnevno na 32,5 miliona. Cijena barela sirove nafte trenutno iznosi 48,47 dolara.

Naftni analitičar Robert McNally iz The Rapidian Group smatra da je moguće da će neke zemlje članice dobiti povlašteni status u današnjem dogovoru.

Sporazum je zajednički cilj

”Vidjeli smo više prijedloga, sa raznih strana, da se Irak i Iran – jedna zemlja koja se oporavlja od rata i vodi borbu protiv ISIL-a, a druga zemlja koja se oporavlja od dugogodišnjih sankcija – da te zemlje dobiju neku vrstu specijalnog tretmana unutar OPEC-a i vjerovatno će ga dobiti u slučaju da se postigne dogovor danas. Tako da možemo očekivati neku vrstu fleksibilnosti u postizanju današnjeg sporazuma“, dodaje.

Katarski ministar energetike i industrije Mohammed bin Saleh al-Sada optimističan je da će se sporazum, ipak, postići.

”Kao što smo pokazali proteklih mjeseci, mukotrpnim i marljivim radom, zajedničkim zalaganjem i saradnjom možemo prevazići prepreke i izazove s kojima se suočavamo. Svi mi imamo zajednički cilj – dugotrajno rješenje koje će zaustaviti proces rebalansiranja, smanjiti oscilacije na tržištu i stabilizirati cijene nafte”, jasan je ministar.

Izvor: Al Jazeera