Opkoljeni borci ISIL-a na sjeveru Sirije odbijaju se predati

Pripadnici ISIL-a opkoljeni su u selu Baghouz, gdje se kriju među stotinama civila čiji izlaz iz te oblasti sprečavaju (Al Jazeera)

Više od 300 pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant okruženih u sićušnoj oblasti na istoku Sirije i dalje se odbija predati kurdskim snagama, koje imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država, i pokušava ispregovarati izlazak odatle, rekli su sirijski aktivisti i osoba upućena u pregovore.

Pripadnici ISIL-a opkoljeni su u selu Baghouz, gdje se kriju među stotinama civila čiji izlaz iz te oblasti sprečavaju, prenosi Beta.

Ta taktika borca ISIL-a vjerovatno će dodatno odgoditi proglašenje kraja samoproglašenog halifata Islamska država Irak i Levant, za koje su Sirijske demokratske snage očekivale da će ga objaviti prošle sedmice.

Osoba upućena u pregovore rekla je da pripadnici ISIL-a traže koridor do pobunjeničke pokrajine Idlib na sjeverozapadu Sirije i zahtijevaju da napuste oblast zajedno s civilima.

Predaja ISIL-a

Sirijska opozicijska Opservatorija za ljudska prava, grupa aktivista koja nadgleda rat u Siriji, navela je da je odbijen drugi zahtjev pripadnika ISIL-a da budu evakuirani u susjedni Irak.

Prošle sedmice objavljeno je da su se pripadnici grupe ISIL, među kojima su mnogi stranci, predali u srijedu arapsko-kurdskim snagama na istoku Sirije.

Zvaničnik Sirijskih demokratskih snaga (SDF) Ciyager Amed potvrdio je da se veći broj pripadnika ISIL-a iz mjesta Baghouz predao, ali nije iznosio brojke.

Sirijska opservatorija za ljudska prava i organizacija “Deir ez-Zor 24” navele su da se predalo više od 200 pripadnika ISIL-a, među kojima je mnogo stranaca.

“Najvećim dijelom strani borci ukrcani su u sedam kamiona i odvedeni”, rekao je šef Opservatorije Rami Abdurrahman.

Izvor: Agencije