Oporavak američke autoindustrije

Malo koja autoindustrija je pogođena krizom iz 2008. kao što je američka. Taj sektor bio je bitan argument predsjedničkih izbora u toj zemlji.

Ali sada je situacija mnogo bolja a to se najbolje može vidjeti na sajmu automobila u Detroitu.

Kolo sreće se okreće, a industrija Detroita djeluje preporođeno, čak je i automobil godine u SAD-u američki!

Na 60-ti rođendan legendarnog Corvettea, Chevrolet je predstavio novi model starog imena Stingray.

A tu je i teška kategorija. S tim da je potrošnja goriva znatno manja nego prije.

Cadillac, koji je nekada bio poznat kao auto za starije, sada privlači sve više mlađe klijente, uzimajući tako dio kolača BMW-u i Mercedesu.

Potpredsjednik Cadillaca Chase Hawkins je rekao: “Potražnja za Cadillacom je veoma porasla. Kupaca je sve više, a sve veći broj njih su mladi, što je odlično za naš brend”.

Važna lekcija

A čovjek koji je bio za kormilom Forda u njegovim najtamnijim danima tvrdi da je taj proizvođač naučio važnu lekciju na svojim greškama.

“Kompletnu industriju smo prilagodili realnoj potražnji. Kao što znate, imali smo višak kapaciteta, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama. Toga smo se riješili. Ljudi sada rade sa većom disciplinom, jer rad bez profita više nije opcija”, kazao je predsjednik i izvršni direktor Forda Alan Mulally.

Ovogodišnjim sajmom u Detroitu dominiraju niske cijene, manja potrošnja goriva i savremenija tehnologija.

Izloženi su svakodnevni modeli, ali i oni egzotični. Nova tehnologija, te stare isprobane prodajne taktike a ostavljeno je i nekoliko misterija koje će se otkriti tokom sajma.

Pojedini proizvođač, prešli su na dijetu. Hauba i krov novog Corvettea napravljeni su od karbon fibera koji se koristi za pravljenje vozila Formule 1.

No, put do potpunog oporavka ove američke industrije ima još nekoliko prepreka. Evropljani su povukli ručnu zbog čega Ford očekuje da će na tom tržištu izgubiti tri milijarde dolara tokom naredne dvije godine.

“Svaka čast svima. Jedva čekam da vidim šta ćete smisliti naredne godine”, rekao je američki sekretar za transport Ray Lahood.

Za pohvalu ostaje da su američki proizvođači stali na noge na domaćem terenu.

Izvor: Al Jazeera