Oporavak tržišta rada u Španiji bez velikog efekta

Iako su se ekonomske prilike u Španjolskoj poboljšale, i dalje polovina mladih ne može do radnog mjesta. U španjolskom glavnom gradu ima naznaka optimizma. Nakon godina financijske krize, Vlada se može pohvaliti dobrim vijestima. Prema procjeni Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, problematična španjolska ekonomije više nije na ivici bankrota.

“Otvorili smo vrata ormara i pojavila se hrpa dugova. Sada su izbrisani”, rekao je Jose Angel Gurria iz OECD-a.

Španjolska ekonomija ostvarila je prvi pozitivni rast nakon više od dvije godine. Ipak, tržište rada nije se značajnije oporavilo.

“Ovo je bila rekordna godina za španjolski turizam, koju su pratili rast izvoza i povjerenja potrošača, što je zemlju počelo izvlačiti iz recesije. Ipak, put prema oporavku za mnoge je još bolan”, izvještava reporter Al Jazeere Neave Barker.

Radna mjesta jedini pokazatelj

Posteri koje lijepe politički aktivisti podsjećaju da mnogo ljudi i dalje živi ispod granice siromaštva. Silvia Lopez (37), majka dvoje djece, jedna je od njih. Ne radi nekoliko mjeseci. Nakon prvog udara financijske krize, Vlada je tvrtkama dala više prostora da smanjuju plaće i mijenjaju ugovore zaposlenika. Cijenu su platili slabo plaćeni radnici s ugovorima na određeno.

“Vlada, koja zapravo postoji da bi nam pomogla, jednostavno ne vidi naše probleme. Nemamo više novca ni za najosnovnije”, kaže Silvia.

U istoj situaciji je polovina mladih u državi, a ekonomisti upozoravaju da su radna mjesta jedini pokazatelj stvarne promjene.

“Tri su rješenja za Španjolsku – zapošljavanje, zapošljavanje i zapošljavanje. Dvije trećine nezaposlenih uopće nemaju primanja. Izgubili su pravo na doprinose i žive u siromaštvu”, kaže ekonomist Jose Carlos Diez.

Španjolska ekonomija se polako budi, ali mnogi građani nisu optimistični. Efekte napretka o kojima svi govore još nisu osjetili u svakodnevnom životu.

Izvor: Al Jazeera