Opozicija bacila suzavac u Skupštini Kosova

Poslanici opozicionog Samopredjeljenja u Skupštini Kosova bacanjem suzavca prekinuli su današnji sastanak Komisije za vanjske poslove Skupštine Kosova na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bio Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore.

Na sastanku, koji je trajao sat i po, do trenutka bacanja suzavca poslanici opozicije su tražili se ne izglasa pomenuti nacrt, javlja Anadolija.

Opozicija smatra da Vlada treba ponovo pokrenuti proces utvrđivanja i demarkacije granice sa Crnom Gorom.

‘Gubitak osam hiljada hektara teritorije’

Osim članova komisije, sastanku su prisustvovali i drugi poslanici opozicije, koji su ponovili stav da ovim sporazumom Kosovo gubi više od osam hiljada hektara zemlje u graničnom pojasu sa Crnom Gorom.

Za opoziciju nije bila prihvatljiva ni nova stavka u Nacrtu zakona, prema kojoj bi i nakon ratifikacije, ukoliko neko podnese argumentovane dokaze, uz saglasnost obje strane, pitanje moglo biti poslano arbitražnom sudu.

Opozicija Kosova najavila je da će svim sredstvima, u Skupštini i van nje, spriječiti da pomenuti zakon bude upućen u parlamentarnu proceduru.

Prošle sedmice zgrada Skupštine napadnuta je raketnim bacačem.

Prije toga, ni nakon deset sati žučne rasprave o pitanju demarkacije granice između Kosova i Crne Gore, nisu približeni stavovi vlasti i opozicije po tom pitanju.

Na raspravi je učestvovao je najviši politički vrh Kosova – predsjednik Hashim Thaci, premijer Isa Mustafa i predsjednik Skupštine Kadri Veseli, te predstavnici Državne komisije za označavanje granice, eksperti za granična pitanja i ambasadori. 

Predstavnici vladajuće koalicije, Demokratske stranke Kosova i Demokratskog saveza Kosova, u većini su podržali rad Državne komisije za označavanje granice, dok su predstavnici opozicije, ali i znatan broj nezavisnih eksperata, iznijeli svoje argumente kojima osporavaju razgraničenje sa Crnom Gorom.

U prošlosti je rad Skupštine Kosova u više navrata prekidan bacanjem suzavca.

Izvor: Al Jazeera i agencije