Opozicija kritizirala Dodika i vlast RS-a

Mladen Ivanić (PDP), Dragan Čavić (DP) i Milanko Mihaljica (SRS) na konferenciji za novinare u Beogradu (Srna)

Predstavnici opozicije u bh. entietu Republika Srpska (RS) kritizirali su u subotu vlasti i predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog nepoštovanja demokratije, izostanka borbe protiv korupcije, loše ekonomske situacije i stvaranja lažne slike o situaciji u RS-u.

Bivši premijer RS-a i predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavio je na konferenciji za novinare u Beogradu da se u RS-u stvara lažna slika da nju brani samo jedan čovjek i da je pozicija RS-a bolja nego ranije, s obzirom da, kako je naveo, već nekoliko godina niko ne pominje ideju o njenom ukidanju.

On je izrazio uvjerenje da će do promjene vlasti u RS-u doći tokom 2014. godine.

Nedemokratska forma

Ivanić tvrdi da već osam i po godina nije imao stvarnu priliku putem javnog servisa u RS-u kazati šta se stvarno dešava u tom entitetu  i kaže da se oko  konferencije za novinare u RS-u digla “ogromna prašina” te da su njeni učesnici iz Banje Luke ispraćeni kao “izdajnici”.

Ivanić je kazao da je RS čvrsta i stabilna, ali i da je više nego ikada ugrožena njena ekonomija, a da vlast problem prebacuje na drugu stranu.

“Režim je ušao u nedemokratsku formu. Treba nam borba protiv korupcije, ali toga nema”, rekao je on.

“RS neće propasti, jer je najgore vrijeme političkih zavjera sada iza nas. RS sada mogu da ugroze bijeda i siromaštvo, za šta odgovornost snosi vlast”, rekao je Ivanić.

Bivši predsjednik RS-a i predsjednik Demokratske partije (DP) RS-a Dragan Čavić je izjavio da Sporazum o specijalnim odnosima između RS-a i Srbije iz 2002. godine nije na pravi način iskorišten, o čemu, kako je naveo, svedoči i prodaja Telekoma RS-a Telekomu Srbija.

On je kazao da je iznos od 650 miliona eura od prodaje Telekoma RS-a trebao predstavljati važan poticaj u razvoju RS-a, ali da ta sredstva nisu utrošena na pravi način i više ne postoje.

Faraonski odnos

Čavić je pomenuo i ugovor u kojem je odobreno da Telekom RS-a, u vlasništvu Telekoma Srbije, zakupi “nepostojeću” zgradu u Banjoj Luci, čiji je vlasnik kompanija Grand Trade, u vlasništvu “osobe bliske Dodikovom Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)”, koja je prema ugovoru za objekat od oko 22.000 kvadratnih metara dobijala godišnje 130 milona eura.

“Zar nije logično da za izgradnju objekta bude utrošeno 40 do 50 miliona eura, a ostatak utrošen za, naprimjer, izgradnju nekog mosta na Drini. To Dodik ne želi da čuje”, rekao je Čavić.

On je dodao da je to samo primjer kojim želi pokazati na koje se sve načine zloupotrebljava međudržavni sporazum između Srbije i RS-a.

“Godinama govorim da u RS-u postoji režim, jer je svaka kritika Dodika doživljena kao kritika faraona. Kao da smo ovdje došli da pravimo Dayton dva”, kazao je on.

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) RS-a Milanko Mihaljica je izjavio da je užasnut načinom na koji su “vlasti RS-a i njihove sluge iz pojedinih medija” današnju (subota) konferenciju za novinare opisali kao “nekakav scenario za uništavanje RS-a”.

Izvor: Agencije