Opozicija prekinula blokadu Halepa

Snage sirijske opozicije tvrde da su deblokirale istočne dijelove Halepa i spojile se sa snagama unutar grada. Prethodno su zauzeli artiljerijsku bazu, najveći vojni kompleks na jugu Halepa.

Sa druge strane, sirijska državna televizija tvrdi kako to nije tačno, te kako su režimske snage odbile pobunjenike i tokom borbi ubile stotine njih.

Opozicijske snage, koje već kontroliraju područja sjeverozapadno i istočno od Halepa, tvrde kako još drže bazu u četvrti Ramosa na sjeverozapadu grada. Subotnji navodi dolaze dan nakon što je koalicija pobunjenika pod imenom Osvajačka armija, objavila kako je upala u veću vojnu artiljerijsku bazu.

„Pobunjenici su osvojili dijelove ovih škola, ali je vojska pokrenula kontraofanzivu uz pomoć iz zraka kako bi ih izbacili“, naveo je za agenciju AFP Rami Abdel Rahman, šef Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

„Ukoliko pobunjenici zauzmu ove škole, prekinut će liniju opskrbe za dijelove zapadnog Halepa koje drži Damask, a područje Ramose moraju zauzeti ako žele prekinuti opsadu dijelova grada pod njihovom kontrolom.“

Artiljerijska baza se nalazi dva kilometra od dijela grada u rukama opozicije, a koji se nalazi pod opsadom. Ona ima velike količine municije i koristi se svakodnevno za granatiranje dijelova grada koje kontroliraju snage opozicije.

Najveći napad

Stotine boraca sukobile su se sa snagama režima, a od kojih ih dijele tek stotine metara u dijelovima artiljerijske baze nakon što su probili odbranu oko jako utvrđenog kompleksa, navode pobunjenici.

Sirijska vojska navodi kako je odbijen napad na bazu i dvije veće vojne akademije i da su stotine pobunjenika ubijene, a veliki broj oklopljenih vozila i tenkova uništen.

Navodi se kako je riječ o najvećem napadu pobunjenika na područja pod kontrolom Damaska u posljednjih nekoliko godina.

Novinar Al Jazeere Reza Sayah javlja iz Gaziantepa kako mnogi opisuju trenutne borbe u Halepu kao odlučujuću bitku za Siriju.

„Stiče se utisak da, ukoliko Vlada uspije preuzeti Halep, dobit će na snazi i oduzet će prednost pobunjenika – više neće biti želje da se ide pregovarati sa njima. No, također postoji utisak da, ako pobunjenici zauzmu Halep, imat će navedenu prednost i moći nagnati sirijsku Vladu za pregovarački sto“, dodaje.

Izvor: Al Jazeera i agencije