Opozicija pobijedila na izborima u Litvaniji

Lider socijaldemokrata Algirdas Butekvicijus ima najveće šanse da postane novi premijer (EPA)

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Litvaniji pobijedila je opoziciona Socijaldemokratska stranka, koja je u predizbornoj kampanji obećala da će ukinuti nepopularne mjere štednje i podstaći potrošnju u baltičkoj državi pogođenoj recesijom.

Gribauskaite: Uspaskič neće u vladu

Litvanska predsjednica Dalija Gribauskaite najavila je u ponedjeljak da će uskratiti mandat za sastav nove vlade svakome tko u kabinet kani uključiti laburiste kontroverznog Viktora Uspaskiča koji je pod sudskom istragom zbog porezne utaje i sumnja u izborne prijevare, prenose agencije.

Izborni poraz premijera Kubiliusa, koji je oštrim mjerama štednje zadovoljio Brisel, a razljutio Litvance, upozorenje je svim europskim vladama što ih čeka provedu li diktat Evropske unije, piše agencija Reuters.

“Stranka osumnjičena za najveći broj prijevara tokom izbornog procesa i za poreznu utaju te stranka u kojoj su čelnici optuženi pred sudom, ne može sudjelovati u sastavljanju vlade”, rekla je Gribauskaite.

Socijaldemokrati su planirali sastaviti vladu s Uspaskičevim laburistima koji su dobili 30 mjesta te s manjom populističkom strankom Reda i pravde koja je osvojila 11 mjesta.

Poduprijet ću “samo onu političku stranku koja će sastaviti vladu bez laburista protiv koje se vodi sudski proces”, rekla je predsjednica, prenosi agencija AFP.

Moguće je da socijaldemokratima “koji su dobili najviše glasova” predložim da sastave vladu, rekla je predsjednica, a njihov čelnik Butkevicius rekao je da će razmotriti sve varijante.

Uspaskič, poslovni čovjek koji se obogatio uvozom ruskog plina i bivši ministar privrede jedna je od najspornijih ličnosti u Litvaniji. Porijeklom Rus u Rusiju je izbjegao 2006., kada je protiv njega počela sudska istraga zbog porezne utaje, da bi se godinu dana poslije vratio u Litvaniju.

Istražuje se 27 prijavljenih izbornih nepravilnosti, od čega se 18 odnosi na navodno laburističko kupovanje glasova, rekla je predsjednica.

Iako je Kubilius izborni gubitnik zbog provedbe štednje kojom je srezao proračunski deficit, zbog čega su pale plate, porasla nezaposlenost, a hiljade Litvanaca emigriralo je u potrazi za poslom, ekonomisti ističu da će nova vlada imati vrlo malo prostora da ublaži te mjere.

Litvanija naime treba novi zajam u 2013. Butkevicius je najavio da će se držati plana koji je zacrtala sadašnja vlada.

Lideri stranke su u nedjelju navečer postigli dogovor o formiranju koalicione vlade s druge dvije opozicione partije lijevog centra, koje su se, također, zalagale za veću ulogu Vlade u ekonomiji poslije četiri godine stezanja kaiša, čiji je cilj bio da se izbjegne bankrot i da se stvore uslovi za uvođenje eura.

Lider socijaldemokrata Algirdas Butekvicijus, koji ima najveće šanse da postane novi premijer, izjavio je da je njegova stranka spremna formirati koaliciju sa dvije populističke partije – Laburističkom strankom i strankom Red i pravda.Izborni rezultat je zadao udarac premijeru Andrijusu Kubilijusu, čija se konzervativna Otadžbinska unija našla na drugom mjestu po broju osvojenih glasova.

“Birači su izabrali ove tri stranke. Mi imamo najviše mjesta u parlamentu i građani su nam dali pravo da formiramo novu vladu i provedemo naše programe”, rekao je Butkevicijus novinarima u ponedjeljak ujutro.

Te tri stranke su zajedno osvojile 78 od ukupno 141 poslaničkog mjesta u Parlamentu, navodi AP.

Odlaganje eura

Butekvicijus, koji je bivši ministar finansija, kazao je da treba uložiti više novca u proizvodnju i da zemlja treba odložiti planove o uvođenju eura dok Evropska unija (EU) ne riješi finansijsku krizu.

Kubilijusova Vlada, koja je došla na vlast u decembru 2008. godine, tvrdi kako želi da Litvanija uvede euro 2014. godine.

Litvanija je 2009. godine pretrpjela tešku recesiju, kada je privredna proizvodnja smanjena za 14 posto. Da bi izbjegla bankrot, Vlada je bila primorana povećati poreze i smanjiti potrošnju.

Nezaposlenost je povećana, desetine hiljada ljudi su pobjegle iz zemlje, a životni standard je drastično opao, na šta je najviše utjecalo povećanje cijena struje, nakon što je Litvanija zatvorila nuklearnu elektranu izgrađenu za vrijeme Sovjetskog saveza, koja je bila izvor jeftine električne energije.

Zemlja je bila primorana uvoziti veće količine gasa i struje iz Rusije po izuzetno visokim cijenama.

Kubilijusova Vlada je napravila plan izgradnje nove nuklearke vrijedne pet milijardi eura, mada su opozicione stranke, uključujući one koje će, po svemu sudeći, formirati novu vladu, kritizirale plan kao preskupi luksuz za zemlju s blizu tri miliona stanovnika.

One su insistirale na održavanju referenduma i većina litvanskih birača prije dvije sedmice je odbacila ideju o izgradnji nove nuklearne elektrane.

Iako referendum nije bio obavezujući, mnogi stručnjaci smatraju da taj projekt, koji bi proveo japanski Hitachi, vjerovatno neće biti realiziran.

Konačnu odluku o tome ko će biti novi premijer donijet će predsjednica Dalija Gribauskaite.

Izvor: Agencije