Opozicija podržala Slobodnu sirijsku vojsku

HRW navodi lokacije 27 pritvorskih centara u gradovima širom Sirije u kojima se izvode mučenje i imena nekih tamošnjih komandanata (Getty Images)

Sirijske opozicione grupe načelno su se složile da podržavaju Slobodnu sirijsku vojsku, raspuštanje vladajuće stranke Baath i isključenje Bashara al-Assada i drugih ključnih režimskih figura iz tranzicijske vlasti.

Po okončanju dvodnevnog sastanka u Kairu, opozicioni lideri podijeljenog su mišljenja o drugim ključnim pitanjima.
 
“Složili smo se da rješavanje problema počinje s odlaskom Assadovog režima i njegove Vlade, zaštitom civila i podrškom Slobodnoj sirijskoj vojsci”, kazao je opozicioni lider Kamal Labwani.
“Besmislena je priča o vladi nacionalnog jedinstva dok je Assad i dalje na vlasti”, kazao je Abdel Bassat Seyda.
Međutim, skoro 250 učesnika samita nije se uspjelo dogovoriti oko pitanja poput strane vojne intervencije i buduće uloge religije, a nije postignut dogovor ni o formiranju jedinstvenog tijela koje će predstavljati opoziciju.
 
Konferencija je otvorena u ponedjeljak u egipatskoj prijestolnici pod nadzorom Arapske lige, s namjerom da se pronađe zajednička vizija za tranziciju u Siriji nakon Assadovog odlaska.
 
U konačnoj deklaraciji, učesnici konferencije opisali su mehanizme za proces tranzicije, kazao je šef Sirijskog nacionalnog vijeća Abdel Bassat Seyda.
 
“Besmislena je priča o vladi nacionalnog jedinstva dok je Assad i dalje na vlasti”, kazao je on.
 
Ranije je sirijska opoziciona kurdska grupa napustila sastanak, nakon što su se neki učesnici samita protivili namjeri da u finalnom zaključku sastanka bude uključeno saopćenje da će opozicija priznati kurdsku manjinu, marginaliziranu tokom Assadove vladavine.
 
Centri za mučenje 

Human Rights Watch (HRW) je u utorak saopćio da su sirijske snage sigurnosti osnovale 27 centara za mučenje, navodeći da učestalost mučenja prerasta u zločine protiv čovječnosti i apelirajući na međunarodnu akciju.

“Sistematski obrasci lošeg postupanja i mučenja koje je HRW dokumentirao jasno ukazuju na državnu politiku mučenja i loše postupanje i stoga predstavlja zločin protiv čovječnosti”, navodi se u izveštaju HRW-a, čije je sjedište u New Yorku.

Pritvorenicima su spajalice zabijane u kožu, čupani nokti, tučeni su palicama i primjenjivani su elektrošokovi na njihove genitalije i druge dijelove tijela…

Izvještaj, sročen na 78 strana zasniva se na razgovorima aktivista sa više od 200 dezertera i bivših zatvorenika od početka pobune protiv Bashara al-Assada u martu 2011. godine, prenosi AP.

Poznate lokacije

Grupa je pozvala Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) da o situaciji u Siriji izvijesti Međunarodni krivični sud (ICC) u Hagu i uvede sankcije onima koji vrše ili nadgledaju mučenje.

Sirijska Vlada nije komentirala ove navode.

Izvještaj se zasniva na razgovorima aktivista sa više od 200 dezertera i bivših zatvorenika od početka pobune protiv Bashara al-Assada u martu 2011. godine.

HRW navodi lokacije 27 pritvorskih centara u gradovima širom Sirije u kojima se izvode mučenje i imena nekih tamošnjih komandanata.

Navodi se kako je svaki od ovih centara i tehnika mučenja spomenulo više ljudi i da vjerovatno postoje i druge lokacije koje HRW nije mogao dokumentirati.

Mnogi bivši pritvorenici su naveli da su bili zatvoreni u pretrpanim objektima, gdje su ih mučili stražari i ispitivači.

Spomenuto je više od 20 različitih metoda mučenja, uključujući prebijanje štapovima i kablovima, stiskanje prstiju klještima, napade strujom i kiselinom i seksualno zlostavljanje i ponižavanje.

Pritvorenici su mučeni i tako što su im spajalice zabijane u kožu, čupani nokti, tučeni su palicama i primjenjivani su elektrošokovi na njihove genitalije i druge dijelove tijela, navodi se u izvještaju.

Antivladini protesti i sukobi u Siriji traju više od godinu dana, a prema podacima UN-a, stradalo je više od 16.500 ljudi.

Izvor: Agencije