Opozicija sa Kosova pisala Mogherini: Ne podržavamo korekcije granica

Vanrednu sjednicu zatražile su parlamentarne grupe opozicijskih stranaka (EPA)

Četiri opozicione stranke u Skupštini Kosova uputile su pismo visokoj predstavnici Evropske unije Federici Mogherini, posrednici u dijalogu Kosova i Srbije, kojim izražavaju nezadovoljstvo idejom o razmatranju razmene teritorija ili korekcije granica.

Demokratski savez Kosova, Pokret Samoopredeljenje, Socijaldemokratska partija i Alternativa, koji, kako navode, predstavljaju 60 odsto građana Kosova, ističu u pismu da ideja neće biti podržana, niti bilo koji sporazum koji potiče od takvih ideja, prenosi agencija Anadolija.

U pismu se traži da se konačna faza dijaloga sa Srbijom zasniva na jasnim principima i okviru, ne ostavljajući po strani subjektivitet Kosova, koji je definisan Deklaracijom o nezavisnosti, mišljenjem Međunarodnog suda pravde i činjenicom da je Kosovo prihvatila većina slobodnih zemalja sveta.

Da Skupština odobri platformu za dijalog

Opozicija ističe da početak novog procesa dijaloga bez neophodnih priprema, kako se trenutno trudi, neće uspeti.

“Puna je odgovornost Skupštine Kosova da odobri platformu za dijalog s dvotrećinskom većinom i samo na taj način može se osigurati legitimnost ovog procesa. Svaki drugi oblik dijaloga je predodređen na neuspeh. U interesu je građana Kosova da dođu do takvog konsenzusa unutar Skupštine Kosova. Sadašnja Vlada je izgubila legitimitet da predstavlja Kosovo u ovom procesu i nova legitimnost Skupštine treba da se odvija u skladu s Ustavom Republike Kosovo”, piše u pismu.

Opozicija napominje da, visoko ceneći ulogu EU-a u procesu dijaloga i podršku Sjedinjenih Američkih Država, veruju da EU i SAD treba da budu u potpunosti uključeni i da zahtevaju da konačni sporazum sa Srbijom znači potpunu normalizaciju odnosa između dve države.

“Potpuna normalizacija može se postići samo međusobnim priznavanjem. Konačni sporazum sa Srbijom treba da omogući neposredno članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, pre svega u Ujedinjenim nacijama, kao i otvaranje puta ka članstvu u EU i NATO”, navodi opozicija.

Izvor: Agencije