Opozicija se žali na rezultate referenduma

Egipatski opozicioni Nacionalni front spasa saopćio je u nedjelju da će uložiti žalbu na rezultate referenduma, na kojem je, prema neslužbenim rezultatima koje su objavila Muslimanska braća i potvrdila opozicija, 64 posto građana podržalo nacrt novog Ustava.

Član Fronta Abdel Ghaffer Shokr kazao je na konferenciji za novinare u Kairu da je na referendumu počinjena prevara i drugi prekršaji, javlja AFP.

“Referendum nije kraj puta. To je samo jedna bitka”, navodi se u saopćenju koje je pročitao Shokr. “Nastavit ćemo se boriti za egipatski narod”.

‘Mirna borba’

Drugi član Fronta, Amr Hamzawy je rekao: “Tražimo od Izborne komisije da istraži navode o nepravilnostima prije nego što objavi službene rezultate”.

“Naša borba je mirna, kako bismo oborili nevažeći Ustav”, rekao je Hamzawy.

Kako je iz Kaira izvijestio reporter Al Jazeere Adnan Rondić, predstavnici opozicije kažu da je slaba izlaznost na referendumu, koja se procjenjuje na 32 posto, najbolji indikator koliko se ljudi zapravo protive Ustavu.

On je rekao da javnih reakcija na referendum nema, jer Egipćani ne slave, niti demonstriraju.

Iz Muslimanske braće, pokreta koji je na izborima u junu podržao predsjednika Muhameda Mursija, saopćeno je da je, prema neslužbenim izvorima, 64 posto birača podržalo nacrt Ustava nakon dva kruga referenduma, koji je završio u subotu.

Te rezultate objavio je i list Al-Ahram.

Čelnici opozicije također su saopćili da njihovi neslužbeni rezultati pokazuju da je većina Egipćana glasala za novi Ustav.

Referendumski odbor trebao bi službene rezultate objaviti u ponedjeljak, pošto istekne rok za žalbe.

Ako se potvrde ti neslužbeni rezultati, Egipćani bi za oko dva mjeseca ponovno trebali održati parlamentarne izbore.

Potpredsjednik podnio ostavku

U subotu je potpredsjednik Egipta Mahmoud Mekki podnio je ostavku, rekavši  da političke dužnosti koje ta funkcija nosi nisu u skladu sa njegovim zvanjem sudije.

U saopćenju je naveo da je ostavku podnio ranije, ali ju Mursi, zbog situacije u Pojasu Gaze i obaveza oko pripremanja referenduma o novom Ustavu, tad nije razmatrao.

Nacrt novog egipatskog Ustava ne podrazumijeva poziciju potpredsjednika.

Muslimanska braća navode da je novi Ustav ključan za tranziciju prema demokratiji, gotovo dvije godine nakon svrgavanja bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, te dodaju da će Ustav donijeti stabilnost ključnu za oporavak privrede.

Opozicija, međutim kritizira novi Ustav, tvrdeći da on negira prava kršćana, koji čine oko 10 posto stanovništva Egipta, kao i prava žena.

Opozicija navodi da će novi Ustav samo doprinijeti nastavku napetosti i nemira koji već mjesecima potresaju zemlju.

Izvori: Al Jazeera i agencije