Opozicija Srbije: Zajedno poraziti Vučićev režim

Održan je sastanak opozicionih stranaka u Srbiji, na poziv Demokratske stranke Bojana Pajtića, s ciljem zajedničkog nastupa pred najavljene izvanredne parlamentarne izbore.

Iako je najavljeno okupljanje predstavnika 20 stranaka, odazvalo ih se 15. Tek manji broj njih je prešao izborni prag na izborima prije dvije godine i ima svoje predstavnike u Skupštini Srbije.

Na sastanak, koji je trajao blizu dva i po sata, došli su predsjednici Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, Nove stranke Zoran Živković, Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin, Pokreta za preokret Janko Veselinović i Zajedno za Srbiju Dušan Petrović.

‘Blizu ideje’

Predsjednik DS-a Bojan Pajtić izjavio je nakon sastanka da je opozicija veoma blizu ideje da na izborima nastupi zajedno, ali da će o modelu izlaska biti riječi na narednom sastanku.

“Veoma smo blizu ideje da nastupimo zajedno na izborima”, kazao je Pajtić novinarima nakon sastanka u Beogradu i dodao da će sljedeći sastanka biti održan u narednih nekoliko dana.

Pajtić je novinarima pročitao zajedničko saopćenje i rekao da se opozicija na sastanku dogovorila oko ključnih stvari, tačnije “da su se okupili da bi porazili režim (premijera) Aleksandra Vučića”.

“Srbija danas ima nedemokratsku, autoritarnu i nasilnu vlast koja svakoga dana nanosi štetu građanima Srbije i prioritet svih učesnika jeste da se ta vlast na izborima smeni”, kazao je Pajtić i dodao da je postignut dogovor i o tome da niko od učesnika današnjeg sastanka neće ući u koaliciju s vladajućim strankama.

Prema riječima Pajtića, dogovoreno je i da će se zalagati za poštene izbore, da će imati koordiniranu saradnju na svim nivoima vlasti i u medijima, kao i da će biti formirano tijelo koje će se baviti koordinacijom zajedničkih aktivnosti ovog dijela opozicije.

U sjedište DS-a došli su i predstavnici Zajedno za Šumadiju, Pokreta Živim za Krajinu, Narodnog pokreta Srbije, Vojvođanske partije, Reformista Vojvodine, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Socijaldemokratske unije, Demokratske unije Roma, Reformističke stranke, Mađarskog pokreta, sindikata Sloga i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Sastanku nije prisustvovao lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, ali je bio njegov predstavnik. Ranije danas predsjednik Pokreta “Dosta je bilo” Saša Radulović razgovarao je s predsjednikom DS-a Bojanom Pajtićem.

Poruka SNS-a

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) poručila je danas liderima opozicionih stranaka da “nastave da pričaju”, dodajući da će SNS nastaviti da radi za dobrobit svih građana Srbije – pa i njih.

“SNS poručuje velikim umovima i mnogobrojnim liderima razjedinjeno-ujedinjene Demokratske stranke, čiju su sposobnost, poštenje i rezultate građani imali prilike da osete na svojoj koži i u svojim novčanicima tokom prethodnih 16 godina – da nastave da pričaju, a mi ćemo da nastavimo da radimo za dobrobit svih građana Srbije, pa i njih, i da se borimo za razvijenu, modernu i uspešnu državu”, navodi se u saopćenju SNS-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije