Opozicija traži istragu o izbornim rezultatima u Venecueli

U Venecueli se održavaju masovne demosntracije nakon glasanja (EPA)

Opozicija će tražiti istragu o izbornim rezultatima u Venecueli nakon objave podataka o manipulaciji na izborima za Ustavotvornu skupštinu.

Tvrdnje da su podaci o izlaznosti izmijenjeni, objavili su čelnici softverske kompanije Smartmatic, čiji sistemi su, uz one iz Nacionalne izborne komisije, zabilježili nedosljednosti vezane za izlaznost.

Nacionalni Izborni savjet tvrdi da je više od osam miliona građana Venecuele izašlo na glasanje, dok su vođe opozicije tu brojku dovele u pitanje.   

“Revizija bi omogućila svima da znaju tačno učešće na izborima. Procjenjuje se da je razlika između stvarnog učešća i onog koje su objavile vlasti najmanje milion glasova. Vrlo je važno napomenuti da se to ne bi desilo da su revizori svih političkih partija bili prisutni u svakoj fazi izbora”, rekao je direktor Smartmatica Antonio Mugica.

Iz Nacionalnog Izbornog savjeta odgovaraju da su tvrdnje rukovodioca Smartmatica neodgovorne i neutemeljene, dok predsjednik Nacionalne skupštine Venecuele koja je pod kontrolom opozicije, Julio Borges, traži istragu.    

“Objava kompanije Smartmatic je globalni problem. Jučer su navodno postavili lažnu Ustavotvornu skupštinu i niko ne može sa sigurnošću reći da su ovi ljudi koji su se zakleli oni koji su pobijedili ili su bili proizvod šeme”, rekao je on.

EU ne priznaje Ustavotvornu skupštinu

U međuvremenu, Evropska unija odbija priznati Ustavotvornu skupštinu u Venecueli i traži da ona bude suspendirana, kaže se u izjavi visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku Federice Mogherini, objavljenoj u ime svih zemalja članica.

“Izbor Ustavotvorne skupštine trajno pogoršava krizu u Venecueli”, ocijenila je Mogherini.

“Evropska unija i njezine zemlje članice ne mogu priznati Ustavotvornu skupštinu zbog zabrinutosti o njenoj reprezentativnosti i i legitimitetu”, naglasila je.

Članice EU-a pozvale su predsjednika Nicolasa Madura da poduzme hitne mjere kako bi zaustavio tok događaja a prije svega, smatraju, treba odustati od toga da Skupština preuzme svoje ovlasti, kaže se u tekstu.

Predsjednik Maduro tvrdio je da će Ustavotvorna skupština donijeti “mir i pomirenje” nakon višemjesečne krize, no opozicija, koja je bojkotirala izbore, vidi je kao sredstvo da predsjednik uzurpira svu vlast.

Ustavotvorna skupština s 545 članova vladat će zemljom na neodređeno vrijeme i moći će raspustiti sadašnji parlament u kojem većinu ima opozicija.

Ta Skupština će sastaviti novi ustav koji će zamijeniti onaj koji je 1999. godine usvojio tadašnji predsjednik Hugo Chavez.

Izvor: Al Jazeera i agencije