Opozicija tvrdi da Vlada laže o Chavezu

Lider venecuelanske opozicije Henrique Capriles izjavio je da Vlada laže po pitanju zdravstvenog stanja predsjednika Huge Chaveza i da će istina biti poznata za nekoliko dana.

Capriles je ove optužbe iznio na Twitter nalogu, a potpredsjednik Venecuele Nicolas Maduro je ranije saopćio na državnoj televiziji da Chavez nastavlja težak i spori oporavak nakon operacije raka 11. decembra.

Chaves od tada nije viđen, niti je dao ijednu izjavu, osim što je objavljeno nekoliko fotografija, podsjeća AP.

Vlada je saopćila da se Chavez vratio sa Kube 18. februara i da se nalazi u vojnoj bolnici u Karakasu.

Maduro je u četvrtak kazao da se Chavez bori za život.

Chavez je pobijedio Caprilesa na izborima 7. oktobra i opozicija smatra da treba ili položiti zakletvu, ili saopćiti da je nesposoban za obavljanje predsjedničke funkcije i sazvati nove izbore.

Širenje glasina

Maduro sa svoje strane optužuje političke protivnike da šire glasine o Chavezovom zdravstvenom stanju kako bi se destabilizirao narod.

On je optužio “fašističke” strane medije da “lažu” o zdravstvenom stanju Chaveza u cilju destabilizacije zemlje.

“Prestanite napadati našeg komandanta, prestanite s glasinama, prekinite koristiti ovu situaciju koja je delikatna za sve kako bi izazvali destabilizaciju”, rekao je Maduro na državnoj televiziji, prenosi AFP.

Maduro se posebno osvrnuo na konzervativni španski dnevnik ABC i na kolumbijski radio Caracol, nazivajući ih “fašističkim” medijskim organizacijama, koje su dio “kampanje protiv stabilnosti Venecuele i koje lažu o zdravstvenom stanju Chaveza”.

Dnevnik ABC napisao je u petak da je Chavez prije nekoliko danas prebačen u predsjedničku rezidenciju na otoku La Orchila kako bi posljednje trenutke proveo s porodicom.

Klinička smrt

Sa svoje strane, radio Caracol intervjuirao je bivšeg ambasadora Paname u Organizaciji američkih država (OAS) Guillerma Cocheza, koji je kazao da je Chavez klinički mrtav i da ga drže na aparatima.

Chavez (58) se bori sa opakom bolešću od juna 2011. godine. Od tada je bio podvrgnut operacijama, hemoterapiji i zračenjima.

Vlada je 15. februara objavila četiri fotografije Chaveza u bolničkom krevetu na Kubi, s kćerkama uz njegov krevet.

To su jedine fotografije Chaveza prikazane od početka decembra prošle godine.

Chavez je na mjesto predsjednika Venecuele ponovo izabran u oktobru prošle godine i trebao je biti inauguriran 10. januara, međutim, Vrhovni sud je odobrio da se inauguracija odloži.

Izvor: Agencije