Opozicija u Beogradu i Prištini: Sporazum je izdaja

Predstavnici opozicije u Beogradu i Prištini osudili su sporazum koji su potpisali premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa u Briselu.

Sporazum otvara put uspostavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu. Ona će biti pravni subjekt, sa sopstvenim simbolima i Statutom.

Statut treba da izradi pregovarački tim, u roku četiri mjeseca.

Uredbu o Zajednici opština donijet će Vlada Kosova, a dogovoreni Statut usvojit će Skupština Zajednice opština. Bilo kakve amandmane razmatrat će Ustavni sud.

Zajednica će imati nadležnosti u školstvu, zdravstvu, socijalnoj zaštiti kao i prostornom planiranju, pružanju javnih usluga i ostvarivanju saradnje sa drugim zajednicama opština, domaćim i stranim.

Odluku o gašenju Zajednice opština može da donese isključivo njen Parlament i to dvotrećinskom većinom.

Pokret Samoopredjeljenje traži ostavku Mustafe

U Prištini, zvaničnici pokreta Samoopredjeljenje koji se oštro protive osnivanju zajednice sa većinskim stanovništvom srpske nacionalnosti, najavili su da će uskoro organizovati demostracije u Prištini.

Prema njihovim riječima, porket Samoopredjeljenje će koristiti sve načine kako bi se onemogućilo osnivanje zajednice koja, kako su rekli, dijeli Kosovo. 

Predsjednik pokreta Samopredjeljenje, Visar Ymeri, izjavio je da je premijer Isa Mustafa izdao interese građana Kosova.

Najavio je da će Samoopredjeljenje zahtijevati njegovu ostavku.

”Asocijacija sa većinskim srpskim stanovništvom, definisanom teritorijom i institucijama, funkcionisat će kao posebna država. Imat će sve državne atribute, osim vojske, koju ni Republika Kosovo nema. Sve ostale nadležnosti ova asocijacija ima odvojeno od ostalog dijela Republike Kosovo. Ovo je urađeno kroz razne sporazume koji su ranije potpisani, a koji su sada formulisani u jedan sporazum koji su sinoć potpisali Isa Mustafa i Aleksandar Vučić.

Potpisivanje ovog sporazuma je direktna izdaja interesa građana Kosova i naše Republike, našeg Ustava i političke volje građana Kosova. Ovaj čovjek više ne može da bude na čelu Vlade i ako on ne da ostavku onda treba da padne cijela Vlada. Time bi se stvorili uslovi za nove izbore kako bi buduća vlada sanirala ovu štetu i veliku opasnost koju je stvorila sadašnja Vlada”, rekao je Ymeri.

Opozicija u Srbiji: Kosovo je prodato

Reporter Al Jazeere, Marko Subotić, javlja iz Beograda da opozicija u Srbiji reaguje kao i opozicija u Prištini.

”Oni potpis Vučića nazivaju potpisom za nezavisnost Kosova, optužuju Vladu Srbije da je prodala Kosovo i da je od Zajednice srpskih opština stvorena organizacija koja nema nikakve nadležnosti i po svojoj važnosti je bliža Udruženju ribolovaca”, javio je Subotić.

S druge strane, iz vlasti navode da je ovo važan sporazum, da je Srbija odbranila svoje nacionalne interese i da se institucionalizovao novi odnos između Beograda i Prištine te da je ovo korak naprijed od Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

Analitičari kažu da je to sporazum u kojem su dobili i Beograd i Priština, javlja Subotić.

Prema njihovim tvrdnjama, Beograd dobija Zajednicu srpskih opština od 10 opština na teritoriji Kosova gdje su Srbi osvojili većinu na lokalnim izborima.

Također će institucionalno moći da utječu na prištinsku vlast.

Analitičari kažu i da Priština teba da bude zadovoljna jer više nema paralelnih struktura.

Austrijski ministar vanjskih poslova je rekao da Brisel treba da nagradi i Beograd i Prištinu na putu ka EU.

Jadranka Joksimović, ministrica za evropske integracije u Vladi Srbije je kazala: ”Ovaj sporazum iz Brisela je zapravo trebalo da donese i nadam se da će doneti tu normalizaciju koja znači da će se urediti kroz Zajednicu srpskih opština položaj i status i eventualno sve ono sto su ovlašćenja važna za život naših građana na severu Kosova i Metohije pre svega, ali i na ostatku teritorije, tako da u svakom slučaju to jeste dobro, pozitivno i olakšaće nam pozitivan izveštaj za poglavlje 35 i ja verujem i očekujem … otvaranje poglavlja do kraja godine.”

Izvor: Al Jazeera