Opozicija u RS-u: Iz Beograda stigla gomila laži

Predsjednici tri najveće opozicijske stranke u bh. entitetu Republika Srpska danas su pred novinarima u Beogradu vlast u Banjoj Luci optužili da destabilizira RS i demantirali medijske navode da su “na platnom spisku” Sorosa.

Oni tvrde da upravo iz Beograda dolazi taj falsifiicirani dokument da su na Sorosevom platnom spisku i navode da su pokrenuli pravne postupke i angažirali tim advokata u Srbiji, te da žele “istjerati” istinu na svim instancama.

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić je istakao da u Srbiji postoje dva stereotipa o RS-u: “Jedan je – da nema Dodika, ne bi bilo ni RS-a, i drugi je da je socijalno i ekonomsko stanje bolje u RS-u, nego u Srbiji. Oba su pogrešna i oba mogu da se opozovu”, rekao je Čavić.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić naveo je da je glavni razlog za njihov dolazak u glavni grad Srbije “nevjerovatna količina laži, dezinformacija, velikim dijelom plasirana iz Beograda i beogradskih medija”.

RS u ozbiljnoj izolaciji

“Vrhunac je plasiranje falsifikovanog dokumenta o navodnom finansiranju opozicije od strane Sorosa. Klasična dezinformacija i udbaški metod, što nisam očekivao iz Srbije”, kaže Bosić.

Dodaje da ne zna ko stoji iza te kampanje “dizanja tenzija”, ali smatra da nadležni organi moraju utvrditi pravu istinu.

“Nikada nam cilj nije bio nikakav konflikt, ali ovim spinom, koji je krenuo odavde, situacija je dovedena do usijanja, čini mi se da je nekima i bio cilj da dođe do krvoprolića”, rekao je Bosić.

Čavić je rekao da je predsjednik RS-a Milorad Dodik uveo RS u ozbiljnu izolaciju, proglašavajući neprijateljem svakoga ko ne podržava njegovu politiku, dok s druge strane, kako tvrdi, određeni ljudi na platnom spisku Dodika stvaraju uvjerenje da svako ko ruši Dodika – ruši RS.

“To naravno nije tačno”, dodao je Čavić.

U ime, kako je rekao, 45 posto građana u RS-u, Branislav Borenović iz Partije demokratskog progresa ocenio je da je protest opozicije u Banjoj Luci bio impresivan.

Dodik: Čuo sam da traže moju ostavku

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kaže da nije dobio nikakve zahtjeve opozicije nakon protesta u Banjoj Luci.

Kako kaže, od saradnika je čuo kako opozicija traži njegovu ostavku i raspisivanje prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Opozicija je na protestima održanim u subotu iznijela šest zahtjeva. Osim Dodikove ostavke tražili su, između ostalog, poništavanje odluke o poskupljenju struje i formiranje Vlade nacionalnog jedinstva.

Dodik je rekao da prijevremeni izbori mogu biti održani ako budu raspisani za sve nivoe vlasti.

Aktualiziranje referenduma

“Uslov za moju ostavku i predsjedničke izbore u Republici Srpskoj, to bi bila ostavka člana Predsjedništva, a prije toga ostavka poslanika da ne bi se izabralo u skladu sa zakonom, da ne bi mogli izabrati iz reda poslanika. U svakom slučaju,  ja nisam za to da ne razgovaramo o tome”, izjavio je on.

Kazao je da zahtijeva što skorije provođenje referenduma o danu RS-a, u isto vrijeme kada se budu održali i lokalni izbori u tom entitetu.

“Ali, evo…To su naši zahtjevi, kao i to da referendum o danu Republike, koji smo dogovorili ranije u formi pitanja ‘Da li podržavate da 9. januar bude dan Republike’ imajući u vidu da smo mi taj referendum htjeli malo ranije, a oni kasnije. Mislim da bi bilo dobro da to završimo za izbore, na dan izbora. Imamo odličnu priliku da u jednom izvođenju naroda na birališta riješimo nekoliko važnih pitanja”, pojasnio je Dodik.

Bojkot Vlade RS-a

U međuvremenu, opozicija u Narodnoj skupštini RS-a i danas je napustila sjednicu pred obraćanje premijerke Željke Cvijanović, javili su banjalučki mediji.

Poslanici SDS-a, PDP-a, NDP-a, SRS-a i Napredne Srpske od početka mandata aktualne vlade bojkotiraju obraćanje Cvijanović još od “afere kupovina poslanika”, odnosno, kako smatraju, potvrde autentičnosti audiosnimka na kojem ona govori o toj “aferi”.

Iako opozicija nije bila u skupštinskoj sali, Cvijanović je odgovarala na pitanja poslanika iz vladajuće većine.

Izvor: Al Jazeera i agencije