Opozicija upozorava na izborne nepravilnosti

Stranka predsjednika dos Santosa osvojila je preko 74 posto glasova (EPA)

Angolska opozicija u nedjelju je priopćila kako prikuplja dokaze o navodnoj prevari, kada je riječ o parlamentarnim izborima održanim u petak, na kojima je stranka predsjednika Josea Eduarda dos Santosa pobijedila velikom većinom.

“L'Unita se priprema podastrijeti dokaze koji će pokazati kako rezultati što ih je objavilo Državno izborno povjerenstvo nisu identični onima što su ih objavili članovi izbornih ureda na terenu”, stoji u internetskom priopćenju glavne angolske opozicione stranke te se dodaje kako će isto učiniti još jedna opozicijska stranka, Casa.

Prema zadnjim nepotpunim rezultatima što ih je objavilo Državno izborno povjerenstvo, a riječ je o prebrojanih 72,5 posto glasova, stranka MPLA predsjednika Dos Santosa na izborima održanim u petak odnijela je 74,1 posto biračkih glasova u odnosu na 81 posto, koliko ih je osvojila na izborima održanim 2008.

L'Unita ih je 2008. osvojila deset posto, na ovim izborima 17,8 posto, a nova opozicijska stranka Casa dobila je 4,7 posto biračkih glasova.

Opozicija od početka godine upozorava na nepravilnosti u organizaciji izbora, drugih po redu nakon završetka građanskog rata u toj zemlji. Unatoč kritikama, izbori su održani bez izgreda.

Izvor: Agencije