Opoziciji Venecuele većina u Parlamentu

Opozicija u Venecueli osvojila je kontrolu nad državnim zakonodavstvom, navodi Nacionalna izborna komisija, što je žestoki udar za socijalističku vladu te naftom bogate države koja je vodila Kongres 16 godina.

Široka koalicija MUD, uglavnom desnog centra, osvojila je većinu, odnosno 99 od 167 mjesta u državnom Parlamentu, objavila je čelnica Nacionalne izborne komisije Tibisay Lucena Ramirez rano u ponedjeljak.

Socijalistički predsjednik Nicolas Maduro ubrzo se pojavio na televiziji, kazavši kako prihvata poraz, odnosno udar njegovom vodstvu tokom žestoke ekonomske krize.

“Moramo moralno i etički postupiti i priznati te rezultate, prihvatiti ih i kazati kako su u našoj Venecueli pobijedili demokratija i ustavni poredak”, izjavio je.

Bolan udarac vlastima

Novinarka Al Jazeere Lucia Newman iz Karakasa javlja kako je taj izborni poraz bolan udarac vlastima.

“Ovo je čak i više od onoga čemu se opozicija nadala. Ovo je jedan od najjačih udaraca socijalističkoj revoluciji u 17 godina njihove vladavine”, kazala je.

Vatromet se vidio u prijestolnici Venecuele tokom slavlja opozicije.

Madurova Ujedinjena socijalistička partija osvojila je 46 mjesta u jednodomnoj Nacionalnoj skupštini, navodi Lucena.

Rezultati za 22 mjesta još nisu potvrđeni.

Rezultat izbora jača pritisak opozicije na Madura, iako je ishod nedovoljan za apsolutnu većinu, kojoj su se neki u MUD-u nadali.

“Venecuela je pobijedila. Uvijek smo govorili da je ovo pravi put: poniznost, odraslost, spokoj”, na Twitteru je objavio lider opozicije Henrique Capriles.

Maduro je pozvao opoziciju na “suživot” s njegovom strankom.

‘Ekonomski rat’

Omekšao je svoj stav od onog pred izbore, kada je rekao da će ostati na vlasti “na svaki mogući način”.

“Danas smo izgubili bitku. No, borba za izgradnju novog društva tek počinje”, izjavio je.

“Kontrarevolucija je trijumfirala i nametnula svoj način, svoj rat”, dodao je, misleći na svoje ranije navode o “ekonomskom ratu” protiv Venecuele koji SAD podržava.

Pogođena padom cijena nafte na svjetskom tržištu, ekonomija približno 30 miliona stanovnika Venecuele je u krizi, a mnoge porodice se bore s nestašicom hrane i osnovnih potrepština.

Izvor: Al Jazeera i agencije