Opozicijske snage žele kontrolu nad Hamom

Ujedinjeni narodi pozivaju sirijsku vladu i opozicijske grupe u Ženevu, kako bi se iznova pokušalo doći do okončanja četverogodišnjeg rata.

Na sastanak, koji bi trebao početi 4. maja, pozvan je i Iran. Kako intenzitet ratnih dejstava u zemlji ne jenjava, očekuje se da ni ovi pregovori neće teći glatko.

S ravnice Al-Gaab na sjeverozapadu Hame pruža se sjajan pogled. S tog se područja jasno vide sela i na sjeveru i na jugu. Nekada idilična provincija danas je poprište ratnih sukoba.

Abu Musab, komandir opozicionih snaga, kazao je: “Ovo područje se među prvima pobunilo protiv režima i zbog toga je snažno bombardirano. Sada je vrijeme da se uzvrati na te napade.”

Opozicijske snage uzvraćaju artiljerijskim napadima. Njihove mete su tri vladina uporišta Al-Ziyara, Tanmia i Kahira.

Odvajanje sela

Cilj je odvojiti sela lojalna režimu od onih koji su stali uz opoziciju.

“Artiljerijom smo zasuli barikade, a onda šaljemo pješadiju. U narednim satima ćemo, uz Božiju pomoć, preuzeti potpunu kontrolu”, rekao je opozicioni borac Abu Albaraa.

Vlada je pokušavala potpuno ovladati ovim područjem, ali se opozicija uvijek snažno za njega borila.

Područje je strateški važno i jednima i drugima. Povezuje Hamu, Idlib i Latakiju i jedina je poveznica Assadovim snagama između južnog Homsa i sjevernog Halepa.

Komandir opozicijskih snaga Abo Ali je kazao: “Naš glavni cilj je uništiti punktove koji vode do grada Jisr Shughour. Ako uspijemo, režimskoj vojsci ćemo presjeći sve kanale za logističku podršku.”

Kako god da se ova bitka okonča, Hama ostaje važan front u ovom ratnom konfliktu, kojem se ne nazire kraj.

Izvor: Al Jazeera