Oprečni podaci o skupovima PEGIDA-e

Podaci istraživača i policije se nekada razlikuju i za 50 posto (Reuters)

Stručnjaci okupljeni oko sociologa i istraživača protestnih pokreta Dietera Ruchta smatraju da na protestima koje organizira antiislamski pokret PEGIDA u Dresdenu i Leipzigu sudjeluje manje ljudi nego što to proizlazi iz policijskih podataka.

Rucht je u ponedjeljak, predstavljajući u Berlinu svoje istraživanje o Patriotskim Evropljanima protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), izrazio čuđenje policijskim podacima, jer je po procjenama njegovih saradnika na posljednjem skupu u Dresdenu bilo 18.000 sudionika, a ne 25.000 kako tvrdi policija, piše list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

U Leipzigu je, tvrdi policija, bilo 4.000 demonstranata, dok Rucht smatra da ih je bilo upola manje, prenosi Hina.

Rucht je istovremeno upozorio da je zasad nemoguće dobiti predodžbu o prosječnom sudioniku tih protesta.

“Ne možemo reći ništa o tipičnom demonstrantu PEGIDA-e”, rekao je on.

Dvadeset i osam sudionika u istraživanju umiješalo se 12. januara među demonstrante i zamolilo ih da sudjeluju u anonimnom upitniku.

Odgovori učesnika

Od ukupno 3.500 ispitnih listića, ispitivači su podijelili samo 670, a ostali sudionici odbili su primiti listiće. Time je na pitanja ispitivača odgovorilo samo 18 posto potencijalnih ispitanika.

Mali broj onih koji su pristali sudjelovati u istraživanju uglavnom se svrstava u politički centar (43 posto) ili desnicu (33 posto).

Jedna trećina izjavila je da je na prošlim izborima za Bundestag glasala za antieuro stranku Alternativa za Njemačku (AfD), a 49 njih na nedavnim izborima za saski parlament glasala je također za AfD. Čak 89 posto njih glasalo bi za AfD.

Demokratsku ideju podržava njih 57 posto, ali 28 posto potpuno odbija tvrdnju da demokratija u Njemačkoj funkcionira dobro, a 41 posto uglavnom odbija tu tvrdnju.

Ispitanici uglavnom nemaju povjerenja u stranke, Bundestag, Vladu, medije, Evropsku uniju i banke. Najmanje ih gaji nepovjerenje u policiju (10 posto) i građanske inicijative (20 posto).

Rust smatra da će PEGIDA nestati u dogledno vrijeme.

“Već je dosegnut vrhunac PEGIDA-e (…) PEGIDA će kontinuirano gubiti na popularnosti”, ustvrdio je.

Po njegovom mišljenju, riječ je o pokretu koji doživljava brzi rast, ali će doživjeti i brzi pad.

Izvor: Agencije