Opsada Gaze mora prestati

Najbolje rješenje za krizu u Gazi je da opsada zauvijek prestane (EPA)

Piše: AlaaEddin al-Zatma

Kriza u Gazi, koja još traje, složena je i niko ne može poreći katastrofalne uvjete s kojima se suočavaju njeni stanovnici. Brutalni rat iz 2014. godine pogoršao je situaciju, koja utječe na sve aspekte svakodnevnog života.

Zdravstveni sektor se suočava s nedostatkom medicinske opreme, lijekova, kreveta, bolnica i stručnog osoblja. Prema podacima Ministarstva obrazovanja, sektor obrazovanja je izgubio blizu 22 miliona dolara, a većina učenika i nastavnika u ratu su izgubili poznanike ili rodbinu. Nedavno objavljeni statistički podaci Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA) pokazuju da su 86 posto ubijenih u ratu 2014. godine bili civili.

Poljoprivrednici su izgubili ogromne količine novca, dok su uništavanje poljoprivrednog zemljišta i razbacani ostaci raketa po njihovoj zemlji uništili sredstva za proizvodnju. Situaciju pogoršava surova opsada nametnuta u Pojasu Gaze, kao i šutnja svijeta i njihovih arapskih susjeda.

Kršenje međunarodnog prava

Najbolje rješenje za krizu u Gazi je da opsada zauvijek prestane. Nedavna procjena UN-a pokazala je obim potreba s kojima se suočava gotovo 1,8 miliona Palestinaca u Gazi, a koje su nastale razornim izraelskim bombardiranjem prošlog ljeta, koje je trajalo 51 dan.

U izraelskoj operaciji nazvanoj “Zaštitni rub” ubijeno je više od 2.000 Palestinaca, a više od 11.000 je ranjeno. Skoro 19.600 porodica je raseljeno, a do 118.000 stambenih jedinica je uništeno ili oštećeno.

Izvještaj UN-a pod nazivom “Brza procjena štete u Gazi” napisan je uz pomoć nekoliko desetina palestinskih i međunarodnih humanitarnih agencija, organizacija i stručnjaka.

Postoji snažan konsenzus u industriji međunarodne humanitarne pomoći da opsada mora prestati.

Izvještaj je objavljen istog dana kada su UN i Palestinska samouprava pokrenuli hitnu molbu za 551 milion dolara za humanitarne potrebe u Gazi. To ukazuje na činjenicu da su skoro svim stanovnicima Gaze potrebni osnovna zaštita, zdravstvo, smještaj, voda, hrana i obrazovanje.

Procjena štete je, također, utvrdila potrebu za “pravnom podrškom u rješavanju ovih potreba, kao i za zahtjevanjem odgovornosti za navodno kršenje međunarodnog prava. Posljedice toga bile su ubijanje i ranjavanje stanovnika, kao i uništavanje imovine, što je rezultat vojnih operacija”.

Granični prelazi zatvoreni

Ovi zaključci izvještaja naglašavaju hitnost stalnih poziva Palestinaca u Gazi i grupa za ljudska prava da je obnova, oporavak i normalan, dostojanstven život nemoguć ako opsada ne prestane. Postoji snažan konsenzus u industriji međunarodne humanitarne pomoći da opsada mora prestati.

“Samo potpuno otvaranje svih graničnih prelaza za ljude i robu, uključujući i izvoz, omogućit će palestinskim civilima u Gazi da obnove svoju ekonomiju i pobjegnu od siromaštva koje je blokada nametnula”, saopćila je organizacija Oxfam. “Međunarodna zajednica mora vršiti pritisak na Izrael kako bi se blokada u potpunosti ukinula, a ne samo ublažila.”

Prelaz Raffah za ljude između Egipta i Gaze nastavlja raditi smanjenim kapacitetom, dok prelaz Kerem Abu Salem između Izraela i Gaze ostaje jedini otvoreni prelaz za robu.

Palestinski izvori su rekli Gishi, izraelskoj neprofitnoj organizaciji koja nadgleda i koja se zalaže za ukidanje ograničenja za kretanje stanovnika Gaze, da je došlo do blagog ublažavanja ograničenja na Erezu, prelazu za ljude između Izraela i Pojasa Gaze.

“Ne radi se o otvaranju prelaza – radi se o tome ko i šta može prelaziti preko njih i u kojem smjeru”, saopćila je Gisha. “Problem s putovanjem nije samo u broju ljudi koji prelazi, nego u strogim kriterijima koji određuju ko ima pravo preći.”

Slobodan protok robe

Razgovori o slobodnijem protoku robe preko prelaza Kerem Abu Salem su se, također, vodili, ali uvoz veće količine robe koja je već dopuštena neće riješiti problem. Umjesto toga, treba se fokusirati na ukidanje ograničenja na uvoz prijeko potrebnog građevinskog materijala u Gazu.

Slobodniji protok robe, također, mora uključivati izvoz proizvoda proizvedenih i uzgojenih u Gazi na nekada glavna tržišta na Zapadnoj obali i u Izraelu.

Poboljšanje uvjeta za civilno stanovništvo u Gazi ne zahtijeva ugrožavanje sigurnosnih potreba Izraela.

Izrael nekoliko godina uspješno zabranjuje izvoz svih dobara iz Gaze. Gisha je nedavno objavila svoj stav o tom pitanju, pozivajući na okončanje “civilnog zatvaranja” Gaze i ukidanje politike razdvajanja između Gaze i okupirane Zapadne obale.

“Podizanje zabrane bi omogućilo normalan život”, piše u bilješkama. “Studenti iz Gaze bi mogli studirati na univerzitetima na Zapadnoj obali. Građevinski radnici bi mogli zarađivati i obnavljati Gazu. Pojedinci bi se mogli ujediniti sa svojom rodbinom, koju godinama nisu vidjeli. Poljoprivrednici bi mogli prodavati svoje proizvode i izdržavati svoje porodice. Poboljšanje uvjeta za civilno stanovništvo u Gazi ne zahtijeva ugrožavanje sigurnosnih potreba Izraela. Naprotiv, dugoročno gledano to je jedini način za postizanje održive sigurnosti u regiji.”

U međuvremenu, stanovnici Gaze i dalje čekaju i nadaju se da se jednog dana neće morati suočavati sa životom pod opsadom.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeere