Opsada Taiza: Patnja civila

U zračnom napadu američke bespilotne letjelice u Jemenu ubijena su trojica pripadnika Al-Kaide. Ova grupa je jedna od sukobljenih strana koje već 15 mjeseci učestvuju u borbenim operacijama. Ipak, glavni sukobi se vode između jemenske vlade i pobunjenika pokreta Husi.

Kada cisterne s vodom dolaze samo jednom sedmično, tada je svaka kap vrijedna. Za mnoge porodice u Taizu to je jedini način da dođu do vode neophodne za život.

Drugi po veličini jemenski grad, već 15 mjeseci nalazi se u okruženju pobunjenika pokreta Husi i njihovih saveznika.

Svakim izlaskom u potrazi za vodom stanovnici rizikuju život. Human Rights Watch navodi da Husi neprestano granatiraju naseljena područja u opkoljenom gradu.

“Živimo u zemlji neprekidnog rata i straha. Ostajemo u kućama jer se bojimo granatiranja”, kazala je Zahra Mahdi, stanovnica Taiza.

Pripadnici pokreta Husa su u savezu s bivšim predsjednikom Alijem Abdullahom Salehom. Bore se protiv međunarodno priznate vlade predsjednika Mensura Hadija koga podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom. Zračne snage više arapskih zemalja bombarduju položaja Husa širom Jemena.

Patnja iza zatvorenih vrata

U napadima se bilježe i civilne žrtve. Većina ljudi u Taizu kaže da jedva preživljava, do novih zaliha hrane je nemoguće doći.

“Krijemo patnju iza zatvorenih vrata. Niko ne zna koliko zaista patimo. Ali, šta možemo da uradimo? Kako da se izvučemo iz ove situacije”, rekao je Najib Hasan Abdullah, stanovnik Taiza.

Nevladine humanitarne organizacije žale se da pomoć u Taiz preko blokada ulazi jednom u dva ili tri mjeseca. Kada konvoj uspije proći, stotine osoba na vrelini čekaju kako bi dobile svoj dio.

“Humanitarne organizacije pokušavaju pomoći, ali je problem veći od naših kapaciteta. Možemo dostaviti samo osnovne stvari i ublažiti patnju, ništa više od toga”, navodi humanitarni radnik Mohammed al-Humaid.

U Taizu električne energije nema već godinu. U vrelim ljetnim danima stanovnici kupuju komade leda jer je to jedini način da sačuvaju hranu od propadanja.

Mirovni pregovori vođeni u Kuvajtu odgođeni su. Ponovo se intenziviraju sukobi na terenu, a životni uslovi za stanovnike Taiza sve su lošiji.

Izvor: Al Jazeera