Optima zainteresirana za pumpe OMV-a

Optima grupa je u vlasništvu ruske kompanije Njeftegazinkor, u sastavu državne firme Zarubežnjeft (Srna)

Kompanija Optima zainteresirana je za preuzimanje benzinskih pumpi austrijske grupe OMV AG u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini radi proširenja poslova na Balkanu, izjavio je generalni direktor Optima grupe Jurij Belov.

On je rekao je da je regionalno proširenje jedno od strateških ciljeva kompanije, koja upravlja jedinom rafinerijom nafte u Bosni i Hercegovini, u Brodu, Fabrikom motornih ulja u Modriči i lancom benzinskih pumpi Nestro.

“Ozbiljno razmatramo situaciju i zainteresirani smo da uđemo na hrvatsko tržište i preuzmemo maloprodajni lanac OMV-a u Hrvatskoj, kao i u Bosni i Hercegovini”, kazao je Belov Reutersu.

OMV ima 63 maloprodajna objekta u Hrvatskoj i 13 posto udjela u dionicama, dok u Bosni i Hercegovini ima 13 objekata i 8 posto udjela na tržištu.

OMV je u utorak saopćio da planira prodati svoje objekte u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i da će razgovori s zainteresiranim stranama početi u narednih nekoliko mjeseci, prenosi Srna.

OMV ima 63 maloprodajna objekta u Hrvatskoj i 13 posto udjela u dionicama, dok u Bosni i Hercegovini ima 13 objekata i 8 posto udjela na tržištu.

Optima grupa, koja je u vlasništvu ruske kompanije Njeftegazinkor, u sastavu državne firme Zarubežnjeft, ima maloprodajnu mrežu od 88 benzinskih stanica u Bosni i Hercegovini.

Ova kompanija najavila je ranije da planira investirati 200 miliona eura u širenje maloprodajnog lanca do 2015. godine.

Izvor: Agencije