Optimizam u Iranu nakon razgovora s EU-om

Zarif se u Briselu sastao sa šeficom diplomatije Evropske unije Catherine Ashton (AFP)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif optimistično vjeruje da će se postići sporazum o nuklearnome programu njegove zemlje unatoč novom krugu američkih sankcija, rekao je u ponedjeljak nakon razgovora u Bruxellesu.

Sjedinjene Američke Države najavile su u petak niz novih mjera protiv pojedinaca i poduzeća koji navodno pomažu Iranu da zaobiđe međunarodne sankcije i nastavi razvijati nuklearni program za koji Zapad sumnja da prikriva razvoj nuklearnog oružja.

Zarif: Sankcije nisu pozitivan signal

“Ponašanje nekih zemlja, uključujući Sjedinjene Države, u nametanju novih sankcija nije baš pozitivan signal”, rekao je Zarif, ali je dodao i kako je “prilično optimističan” te vjeruje da će se to pitanje riješiti do roka, prenosi Hina.

Skupina 5+1, koja obuhvaća pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Sjedinjene Države, Francusku, Rusiju, Kinu, Veliku Britaniju) te Njemačku trebala bi početi novi krug pregovara s Teheranom sredinom rujna na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, kako bi postigli sporazum do isteka roka 24. studenoga.

“Postoje zapreke. No, svejedno smo odlučni napredovati… Dat ćemo sve od sebe”, rekao je Zarif u Bruxellesu nakon sastanka sa šeficom diplomacije Europske unije Catherine Ashton.

Prijelazni sporazum stupio je na snagu 20. siječnja, a u srpnju je produljen za četiri mjeseca i do tada pregovarači trebaju dogovoriti konačan sporazum kojim bi se jamčio civilni status iranskog nuklearnog programa u zamjenu za potpuno ukidanje međunarodnih sankcija koje godinama guše iransko gospodarstvo.

Zajednički protiv rasta ekstremizma

Teheran niječe optužbe Zapada i Izraela da pod krinkom civilnog programa razvija nuklearno oružje.

Dvije strane razilaze se u pregovorima o opsegu obogaćivanja uranija i rokovima za ukidanje međunarodnih sankcija.

U ponedjeljak navečer Zarif je s belgijskim kolegom Didierom Reyndersom razgovarao i o sukobima u Iraku i Siriji te su se suglasili da sve zemlje trebaju udružiti snage protiv rasta ekstremizma i terorizma koji prijete cjelokupnoj međunarodnoj zajednici.

Izvor: Agencije