Optužbe da Kurdi otimaju i regrutuju djecu

Porodica 15-godišnje djevojčice iz Sirije optužuje kurdske snage da su otele njihovu kćerku te je natjerale da ide u borbu.

Human Rights Watch osudio je Kurde i druge opozicione grupe u Siriji da šalju djecu na prve borbene linije. 

Hamrin Idi trebala bi biti kući, pomagati majci koja je invalid. Njena porodica tvrdi da su je kurdske snage otele i prisilile da ide u vojsku.

Ljudi demonstriraju na ulicama njenog grada na sjeveroistoku Sirije, nazivajući kurdske snage kriminalcima i zahtijevajući njeno oslobađanje.

Kurdi tvrde da je nisu oteli. Prošle godine kurdske snage zvanično su zabranile regrutaciju osoba mlađih od 18 godina.

Iz vojske su otpustili 149 djece vojnika. Ipak, djeca i dalje učestvuju u ratu. „Prvog dana našao sam se na meti zračnih udara. Sad sam se na to navikao. Više se ne plašim“, kaže jedan dječak-vojnik.

Mladi veterani

Human Rights Watch tvrdi da sve opozicione grupe u Siriji provode agresivnu regrutaciju maloljetnika, da to predstavlja kršenje međunarodnih zakona, te da trebaju prestati s tom praksom.

„U borbu sam otišao sa 13-14 godina. Još ratujem“, dodao je on. Glasnogovornik kurdskih snaga za Al Jazeeru je rekao da je njihova zabrana regrutacije djece naišla na veliki otpor.

Lojalnost kurdskoj stvari, te manjak mogućnosti da vode normalan život mlade ljude naveo je da idu u vojsku. Ipak, mnogi mladići su već ratni veterani. „Volio bih se nastaviti obrazovati i voditi normalan život“, kaže on. Zbog rata, sirijska djeca nemaju bezbrižno djetinjstvo.

Ipak, ako ne budu nosili oružje, to će im omogućiti da makar još neko vrijeme budu djeca.

Izvor: Al Jazeera