Optužbe iz Estonije NATO-u za provociranje Rusije

Osoba koju nazivaju arhitektom nezavisnosti Estonije od Sovjetskog saveza za Al Jazeeru je otvoreno kritizirala NATO zbog provociranja Rusije jačanjem vojnog prisustva u istočnoj Evropi.

Rein Mullerson, profesor na Pravnom fakultetu u Talinu i od nedavno predsjednik Instituta za međunarodno pravo na Kraljevskom koledžu u Londonu, izjavio je to nakon što je nekoliko zapadnih lidera upozorilo da bi Moskva mogla napasti neku od baltičkih zemalja kako bi testirala odlučnost NATO-a.

Ako se zaista vodi novi hladni rat, onda bi ovo bila savršena lokacija za špijunski film.

Estonija je skoro 400 puta manja od Rusije, njenu mornaricu čine četiri broda, a zračne snage dva transportna aviona.

Odbrana prava

U pograničnom gradu Narvi, svi govore ruskim jezikom, a mnogi u NATO-u vjeruju da bi Rusija svoju vojnu akciju ovdje mogla opravdati navodnom odbranom njihovih prava.

Tako je Estonija postala nova baza NATO-a za brzi odgovor, sa estonskim vojnicima na obuci i borbenim avionima u vazdušnoj bazi. Vlada tvrdi da nije bilo alternative.

 „Kad Putin primijeti vakuum, žuri da ga popuni. Mislim da će, kad vidi slabost i neodlučnost, to pokušati iskoristiti. Ali ako vidi snagu i jedistvo, to će ga odvratiti”, kazao je ministar odbrane Estonije Sven Mikser.

Ali NATO-ovo opravdavanje odbrane Estonije izazvalo je i kritike istaknutih ličnosti.

Među njima je Rein Mullerson, Estonac koji je, kao pomoćnik Mihaila Gorbačova, osmislio plan za nezavisnost Estonije od Sovjetskog saveza. 

S obzirom na Mullersonov značaj za modernu estonsku istoriju,  njegovu kritiku NATO-a ne treba zanemariti.

„Ovo je neka vrsta provokacije Rusije. Mislim da nije provokacija s ciljem da Rusija napadne Estoniju, ali sigurnost Estonije ovim svakako nije poboljšana. Nema šanse da će Rusija napasti Estoniju, Latviju ili Litvaniju, jer joj to nije u interesu”, istakao je Mullerson.

Dio Evropske unije

A šta je sa svim Rusima u istočnoj Estoniji? Osjećaju li da pate kao Rusi na ukrajinskom Krimu? Ne, ne osjećaju.

„Smatraju se dijelom Evropske unije i vjeruju da će rješenja njihovih problema doći iz Evrope. Odgovore traže od Brisela, a ne od Moskve”, istakao je zamjenik gradonačelnika Narve Maksim Volkov.

Pitanje je onda hoće li se, zbog poteza NATO-a ovdje, proevropski estonski Rusi možda okrenuti Moskvi…

 „Za samo nekoliko dana, američki i drugi vojnici NATO-a paradiraće ovim trgom, doslovno na granici s Rusijom, slaveći Dan nezavisnosti Estonije. Mnogi zapadni lideri, naravno, optužili su Vladimira Putina za paranoju zbog širenja NATO-a prema istoku, ali nije teško zamisliti kakve bi reakcije bile na mjestima poput Washingtona kad bi ruski vojnici pokušali organizovati slične proslave na granici Sjedinjenih Američkih Država”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Laurence Lee.

Političari ovdje pitaju se da li će pojedinci sa istoka zemlje izdati njihovu zemlju i dati je Rusima s druge strane rijeke.

Možda se taj osjećaj ne bi mogao nazvati paranojom, ali svakako bi – otvorenom sumnjom, jer niko sa sigurnošću ne može reći da li će prisustvo NATO-a poboljšati ili pogoršati stvari.

Izvor: Al Jazeera