Optužbe protiv mirovnjaka za seksualno nasilje

U Ujedinjenim narodima od 2003. godine vrijedi politika takozvane nulte tolerancije za kaznene radnje koje čine pripadnici mirovnih snaga. Unatoč tome, plavi šljemovi i dalje čine kaznena djela nad onima koje bi trebali štititi. No, rijetko su za to kažnjeni.

Nove optužbe dolaze iz Srednjoafričke Republike, gdje su mirovne snage UN-a trebale pomoći u uspostavljanju mira. Umjesto toga, sada se suočavaju s optužbama za seksualno iskorištavanje. U novom izvještaju UN-a navedeno je da je broj optužbi dosegao brojku 99. Godinu ranije iznosio je 80. Spominju se imena pripadnika UN-a iz 21 države, koji su navodno bili uključeni u zlostavljanje.

UN se i ranije suočavao s kritikama da ne čine dovoljno kako bi riješile ovaj problem. O tome je prošle godine govorio i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

“Zabrinjavajući je broj navoda koji smo vidjeli u mnogim zemljama, naročito u Srednjoafričkoj Republici u razdoblju prije i poslije razmještanja mirovnih snaga UN-a. Što je dosta, dosta je”, rekao je Ban.

Optužbe nisu ništa novo

I 2014. godine bilo je tvrdnji o nepravilnostima u radu snaga UN-a u Srednjoafričkoj Republici. Tada su francuski vojnici optuženi za bludne radnje. Misija UN-a broji više od 10.000 osoba iz više od 45 zemalja. Iz vrha UN-a kažu da treba vremena kako bi se ispitale sve te okolnosti i navodi.

No, optužbe za seksualno zlostavljanje s kojima se suočava UN nisu ništa novo. Utvrđeno je da su UN-ovi vojnici na Haitiju tražili seksualne usluge u zamjenu za hranu i lijekove od tamošnjeg stanovništva. Još 2003. godine tadašnji glavni tajnik UN-a Kofi Annan obećao je brzu akciju.

“Za onog tko zloupotrijebi povjerenje ljudi koje trebamo štititi nema mjesta u jednoj mirovnoj misiji”, govorio je Annan.

No, do sada nije mnogo toga urađeno. Istraga je u nadležnosti pravosuđa zemalja odakle su ti pripadnici UN-a.

Budući da istrage vode zemlje koje sudjeluju u vojnim misijama UN-a, bez pristupa izvještajima o ishodima istrage, vrlo je vjerojatno da neće biti kažnjeni za počinjena seksualna zlostavljanja i iskorištavanje dok su u misijama UN-a.

Izvor: Al Jazeera