Optužbe vlasti i opozicije u Vojvodini

Vlada Vojvodine na hitnoj sjednici odredila sredstva za pomoć žrtvama napada, kazao Pajtić (Tanjug)

Vođe stranaka koje učestvuju u vlasti u Vojvodini navele su da država Srbija godinama nije reagirala na mnoge vandalizme onih koji od devedesetih nisu uspjeli da se uklope u poštovanje vrijednosti višenacionalnog društva i sredine, dok je novosadski odbor Srpske napredne stranke optužio vođe Demokratske stranke da su poslali “zapaljive ekstremističke izjave protiv Vlade Srbije”.

Vođe vladajućih stranaka u Vojvodini iznijele su svoje tvrdnje u beogradskom listu Danas, odgovarajući na pitanje zašto se napadi na imovinu Albanaca dešavaju samo tamo.

Vučić: Pohapšeni krivci za napade

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je država uradila sve što je mogla u slučaju paljenja i napada na pekare u Vojvodini, da je lično odmah reagirao, da su svi učesnici pohapšeni i da će odgovarati za ono što su počinili.

“Država je pohapsila sve počinioce, osim jednog ili dva za još jednu pekaru. Takav odgovor za zlodela je najbolji odgovor prema onima koji misle da nasiljem mogu da rešavaju probleme i da šire mržnju”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, navodi agencija Tanjug.

“U toku dana ćemo i taj slučaj da rešimo tako da možemo da se pohvalimo da smo sve slučajeve rešili”, rekao je Vučić.

Kako je podvukao, vlasnici tih lokala su pošteni i odgovorni građani koji rade u korist države, plaćaju poreze.

On je naveo su napadači uglavnom maloljetnici, da su pojedini bili u alkoholiziranom stanju i da, prema saznanjima iz istrage, nije iza svega stajala neka organizirana grupa.

Oni navode da je poslije incidenta na stadionu Partizana prošle sedmice, kada je prekinuta utakmica između nogometnih reprezentacija Srbije i Albanije, uslijedio val divljanja, čije su žrtve obični građani.

Kako navode, imovinu nedužnih građana uništavaju huligani. 

‘Promocija mržnje’

“Režim SNS-a već dve godine u Vojvodini promoviše govor mržnje i verbalnog i fizičkog nasilja nad političkim neistomišljenicima. Legitimizovali su nasilje nad onima koji drugačije misle. Takva atmosfera je plodno tle i za etničko nasilje”, kaže za Danas premijer Vojvodine i vođa DS-a Bojan Pajtić.

On je naglasio da je Vlada Vojvodine na hitnoj sjednici odredila sredstva za pomoć tim ljudima.

Ištvan Pastor, predsjednik Skupštine Vojvodine, kaže za Danas da o uzrocima ovih događaja ima utisak i osjećaj koji ničim ne može da potkrijepi, jer je to pitanje za sociologe ,a ne za političare.

“Došlo je do velikog komešanja vrednosnih elemenata u Vojvodini u poslednjih 25 godina. Devedesetih su Pokrajinu naselili ljudi koji su doneli drugačiju kulturu i temperament i nisu u odgovarajućoj meri uspeli da se ugrade u ovdašnje društvo. Previše je frustracije, bede, siromaštva i bahatosti u smislu da je sve dozvoljeno te je to povod za izbijanje takvih životinjskih instinkata. To ja vidim na ulicama Novog Sada, Subotice ili Sombora, a toga nema na ulicama Beograda. Sreća, pa je to samo šačica onih koji vaspitanje nisu poneli iz kuće”, objašnjava Pastor, koji je i predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Bojan Kostreš, zamjenik predsjednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), kaže da se ovo dešava zato što se u Vojvodini dug niz godina ignoriraju ovakve pojave.

SNS: ‘Zapaljive ekstremističke izjave’

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Novom Sadu osudio je izjave vođe Demokratske stranke u tom gradu.

“Vođe DS-a u Vojvodini jedva su dočekali šansu da izvuku korist za sebe od tuđe nesreće zbog huliganskih ispada. Predvođeni Bojanom Pajtićem, Dragoslavom Petrovićem i Miroslavom Vasinom, otišli su u pekaru koju su napali ekstremisti da bi odatle poslali zapaljive, ekstremističke izjave protiv Vlade Srbije, a usput su i doručkovali”, navodi se u saopćenju Gradskog odbora SNS-a.

Kažu i da je Pajtić “ignorišući napore policije da otkrije napadače na radnje Albanaca u Vojvodini požurio da za incidente optuži SNS, a Vasin je poručio da je za njega Vojvodina ‘normalna’ jedino bez SNS-a”.

SNS ističe da su korist od “korupcionaške politike Pajtića, Petrovića, Vasina i DS” imali samo rijetki pojedinci koje su “vojvođanski vlastodršci izabrali i izuzeli iz većine građana manjinskih zajednica da im budu ortaci u korupcionaškim poduhvatima širom Vojvodine”.

Svi drugi građani pripadnici manjina imali su, kako se navodi, samo štete od “štetočinskog rasipanja” njihovog pokrajinskog budžeta, navodi agencija Tanjug.

“To je jasno i jednima i drugim i to je razlog što Pajtić i njegovi vlastodršci pribegavaju zapaljivoj retorici, u nastojanju da se zaborave njihove krađe. A inače ih je baš briga što manjine, kao i većina, žive u teškoj oskudici zbog pljačkaških privatizacija i štetočinskog rasipanja njihovih para otkad je DS na vlasti u Vojvodini”, poručuju iz SNS-a.

Ocjenjuju i da u “očajničkom nastojanju” da zadrži vlast u Vojvodini, Pajtić pokušava da izazove razdor između manjina i njihove vlade.

On se, kako dodaju, bezuspješno trudi da manjinama predstavi premijera Srbije Aleksandra Vučića kao njihovog neprijatelja, a da usput podbode srpske ekstremiste da još bezobzirnije napadaju premijera.

Izvor: Agencije