Optužbe za seksualna zlostavljanja u CAR-u

Interni izvještaj UN-a otkriva da su Plavi šljemovi kupovali seks nakitom, mobitelima i drugom tehničkom robom (EPA)

Vojnici mirovnih snaga UN-a koji služe u Centralnoafričkoj republici optuženi su za seksualno zlostavljanje djece beskućnika u Banguiu, navodi glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona.

Glasnogovornik Ban Ki-moona Stephane Dujarric rekao je da je ovo treći slučaj seksualnog eksploatisanja djece koji uključuje članove mirovnih snaga UN-a.

”Ukoliko su navodi potrkrijepljeni, ovo bi moglo predstavljati veliku povredu principa UN-a i kodeksa ponašanja mirovnjaka”, rekao je Stephane Dujarric.

Prošlogodišnji izvještaj UN-a sadrži detaljna svjedočenja djece Centralnoafričke Republike, koja govore o seksualnim zlostavljanjima koja su počinili vojnici francuskih trupa i vojnici iz Čada i Ekvatorijalne Gvineje. 

Navodno, seksualna zlostavljanja su se dešavala u periodu od decembra 2013. do juna 2014. godine, prije nego što su snage Ujedinjenih naroda preuzele mandat.

Lokalne djevojke koje su pomagale u pružanju medicinske njege, posvjedočile su lokalnim grupama za ljudska prava kako su im nuđeni hrana i roba u zamjenu za seks, te da su zlostavljanja počela 2014. godine.

Formiranje interne komisije UN-a

Prema pravilima UN-a, vojna lica na službi u mirovnim operacijama mogu se suočiti sa gonjenjem na sudu države iz koje potiču.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon formirao je tročlanu komisiju koja će izvršiti ispitivanje navoda seksualnog zlostavljanja djece u Centralnoafričkoj Republici.

Interni izvještaj UN-a otkriva da su Plavi šljemovi kupovali seksualne usluge nakitom, mobitelima i drugom tehničkom robom u zemljama u kojima su služili.

Ujedinjeni narodi imaju 125.000 članova mirovnih trupa raspoređenih na 16 misija širom svijeta.

Izvor: Agencije