Optužen bivši gradonačelnik Metkovića

Bivši metkovski gradonačelnik kategorički odbija bilo kakvu krivnju (Željko Hladika / Pixsell)

Bivši gradonačelnik Metkovića, Stipe Gabrić Jambo, optužen je u četvrtak zbog sumnje da je s dvojicom suradnika – pročelnikom za gospodarstvo Miloradom Dodigom i pročelnikom za financije Petrom Čarapinom, grad kojim je upravljao čak 16 godina oštetio kupnjom sadnica maslina koje je dijelio na svojim predizbornim skupovima i neosnovanim plaćanjem hodočašća HSS-ovaca u Mariju Bistricu.

Hrvatski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je na svojoj internetskoj stranici, ne navodeći identitet već samo funkcije i inicijale, objavio da Gabrića i dvojicu bivših pročelnika sumnjiči za zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, protuzakonito posredovanje te zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti u pomaganju, prenosi Hina.

Tužiteljstvo sumnja da je Gabrić  tijekom studenoga 2007. od Dodiga zatražio da na teret gradskog proračuna nabavi veći broj sadnica maslina koje su se dijelile tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore na kojima je Jambo bio nositelj koalicijske liste u X. izbornoj jedinici.

Dodig je, potom, u više navrata nabavio sadnice maslina koje su se dijelile na predizbornim skupovima, a sve je u konačnici platio Grad Metković, čime je proračun oštećen za više od 170.000 kuna (22,5 tisuća eura).

Novac za hodočašće članova HSS-a

Gabrić i Čarapina sumnjiče se da su od rujna 2009. do studenoga 2012. na štetu gradskog proračuna osigurali novac za putovanja članova HSS-a na hodočašće u Mariju Bistricu, iako su znali da nije bilo osnove da te troškove plaća Grad.

Bivši gradonačelnik naručivao je i odobravao plaćanje računa za prijevoz, smještaj i prehranu hodočasnika, a od Čarapine je tražio da račune supotpiše i provede njihovo plaćanje iz gradskog proračuna, čime je Metković navodno oštećen za najmanje 225.000 kuna (29,7 tisuća eura).

USKOK Gabrića tereti i da je tijekom veljače i ožujka 2009. u namjeri da tvrtki, iz čije je vlasničke strukture izašao zbog nespojivosti s funkcijom gradonačelnika, i u kojem je njegova supruga bila odgovorna osoba, osigura novac za podmirenje dospjelih obveza, od Dodiga koji je rukovodio i radom Neretvanske udruge maslinara te vodio njezine financije, zatražio da Udruga od njegove tvrtke kupi veći broj sadnica maslina koje će u konačnici platiti grad Metković.

Iako je znao da se radi o tvrtki povezanoj s gradonačelnikom, odnosno s članovima njegove obitelji, Dodig je dogovorio i realizirao kupoprodaju sadnica maslina u iznosu od preko 271.000 kuna (35,8 tisuća eura), koje su plaćene iz gradskog proračuna.

Gabrić: Nisam naštetio Metkoviću

Stipe Gabrić Jambo je, komentirajući novu USKOK-ovu optužnicu, odbacio krivnju, ustvrdivši kako bi od USKOK-a vjerojatno dobio “nagradu za životno djelo” da je umjesto 100.000 sadnica maslina podijelio 100.000 sadnica marihuane.

“Mene USKOK tereti da sam za 9.000 sadnica koje sam podijelio u Splitu u predizborno vrijeme oštetio gradski proračun. To je smiješno, ja nikakvu korist nisam donio HSS-u ni oštetio gradski proračun Metkovića”, rekao je Gabrić i dodao kako bi “vjerojatno svi bili sretni da je posadio 300.000 sadnica marihuane da svi mogu pušiti”.

Bivši metkovski gradonačelnik kategorički odbija bilo kakvu svoju krivnju u ovom slučaju, te ističe kako je riječ o progonu kao i u slučaju “Suša” u kojem USKOK istražuje navodno netransparentno dijeljenje odšteta za elementarnu nepogodu u Metkoviću.

“Mene terete u tom slučaju da sam oštetio državni proračun u korist proračuna Grada Metkovića. To traje već 12 punih godina i svoju nedužnost ću i u tom slučaju, kao i u ovom dokazati pred istražnim tijelima”, rekao je Gabrić te zaključio kako je “legalist koji vjeruje u pravnu državu i pravosudni sustav ove države”.

Izvor: Agencije