Optužen za ‘živu lomaču’ u Višegradu: Francuska izručila Radomira Šušnjara

Optužnica protiv Šušnjara potvrđena je u oktobru 2017. (Arhiva)

Francuske vlasti udovoljile su zahtjevu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine te je iz Pariza izručen i predan bh. pravosuđu optuženi Radomir Šušnjar, zvani “Lalco”.

Šušnjar, rođen 1955. godine u Višegradu, tereti se za sudjelovanje u ratnom zločinu kada je u kući u Pionirskoj ulici, prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti s višegradskog područja.

Optuženi se dugo godina nalazio u Francuskoj gdje je lociran tokom istrage Tužiteljstva BiH, nakon čega je pokrenuta procedura za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

Optužnica protiv Radomira Šušnjara je podignuta krajem prošle godine, a u njoj se navodi da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Prema optužnici, on je zajedno s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija, sudjelovao u nezakonitom zatočenju, pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik u kuću u Pionirskoj ulici, nakon čega je kuća zapaljena. 

Pucali na kuću da civili ne pobjegnu iz vatre

Optuženi i drugi pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija su, navodi se u optužnici, pucali iz vatrenog oružja na kuću kako bi spriječili civile da pobjegnu.

Događaj, poznat kao “živa lomača”, procesuiran je i u predmetima na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

“Tužiteljstvo BiH se zahvaljuje pravosudnim institucijama Republike Francuske na pomoći u lociranju i izručenju osumnjičenog, kao i svim policijskim agencijama koje su sudjelovale u procesu transporta i izručenja u BiH”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Navodi se i kako Tužiteljstvo BiH vodi istrage i traga za većim brojem osoba osumnjičenih za ratne zločine iz BiH, koje se nalaze u inozemstvu, u čemu ostvaruje suradnju s partnerskim agencijama u Europi i diljem svijeta.

Izvor: Agencije