Optuženi negirali krivicu za ubistvo navijača

Marko Ivković je 21. decembra prošle godine ubijen u Istanbulu, uoči utakmice Galatsaray - Crvena zvezda (Al Jazeera)

Na sudu u Istanbulu u petak je počelo suđenje protiv sedam osoba koje su optužene da su umiješane u ubojstvo Marka Ivkovića, navijača iz Srbije koji je 21. decembra prošle godine izgubio život u tom gradu prije utakmice Galatsaray – Crvena zvezda u okviru košarkaške Eurolige.

Na ročištu pred 15. krivičnim sudom u Bakirkoyu pojavio se optuženi u pritvoru Kadri Aktas i šestero optuženih koji se brane sa slobode – Volkan Sari, Serhan Yucel Aydogmus, Cagatay Hiz, Atakan Bodan, Gokhan Yildiz i Yusuf Velioglu, s advokatima.

Također, ročištu su prisustvovali Bojana Jankelić, sestra ubijenog navijača, sa suprugom, kao i generalna konzulica Srbije u Istanbulu Sandra Vujinović, javlja Anadolija.

Optuženi Aktas je istakao da je s prijateljima sat-dva prije utakmice otišao u blizini mjesta gdje se trebala igrati utakmica, gdje su pekli roštilj, dodajući kako su u jednom trenutku čuli veliku buku u neposrednoj blizini.

Aktas promijenio iskaz

“Na mjestu odakle je dolazila buka vidio sam 300 do 500 navijača protivničkog tima, koji su nosili baklje, kamenje i čelične palice i nasrnuli su na navijače Galatasaraya. Sve se odjednom uskomešalo. Ja sam u tom trenutku, stojeći pored roštilja, u jednoj ruci držao nož, a u drugoj meso. Prešao sam na drugu stranu puta, da vidim šta se događa. Osoba duge kose i visokog stasa udarila me u predjelu lica, a policija je u tim trenucima upotrijebila suzavac. U tom trenutku masa se razišla”, kazao je Aktas, dodajući kako je nakon toga s prijateljima otišao na utakmicu.

Istaknuo je da je nož ostavio iza sebe, jer je, kako kaže, bio pod utjecajem suzavca, naglasivši kako nikoga nije napao nožem.

Na upit predsjednika suda Omera Gungora da je ranije dao iskaz u kojem je kazao da je “mahao nožem, ali da nije pogodio”, Aktas je izjavio da ostaje pri sadašnjem iskazu, istaknuvši da uopće nije mahao nožem koji je imao kod sebe.

“Ovo što sada govorim je tačno. Nisam mahao nožem. Onda sam drugačije rekao, da se pokažem nakon što sam pretučen. Dok sam bio u redu za ulaznice, rekli su mi da su se navijači iz Srbije međusobno izboli. Ne znam kako se na meni našla krv navijača koji je poginuo”, kazao je Aktas.

Aktas (53) je tokom ranijeg davanja iskaza policiji rekao da su navijači iz Srbije prvi napali navijače Galatasaraya, gađajući ih kamenjem i udarajući palicama, kao i da je on zatim uzeo nož u ruke “ne shvatajući šta čini”.

Sestra ubijenog osuđuje sve umiješane

Još jedan optuženi u ovom slučaju, Volkan Sari, odbacio je optužbe protiv njega, naglasivši kako je tokom incidenta čekao na parkiralištu početak utakmice.

Istaknuo je da nije vidio kada je izboden navijač Crvene zvezde.

Optuženi Yusuf Velioglu, koji se brani sa slobode, odbacio je optužbe, dodajući kako je s prijateljima “mirno roštiljao i čekao početak utkamice”.

Markova sestra Bojana Jankelić na ročištu je istaknula kako osuđuje sve koji su umiješani u ubistvo njenog brata.

“Želela sam doći u Istanbul kao turista. Ali, tužna sam što sam zbog ovoga ovde. Ne razumem da 50-godišnji čovek može ovako nešto da uradi jednom mladiću. Nakon što nam je umro otac, brat je jedini ostao čuvati kuću. Bio je jedino muško dete u kući. Osuđujem sve one koji su umešani u događaj”, rekla je Jankelić.

Sud u Istanbulu je donio odluku da Aktas ostane u pritvoru, čime je ročište odgođeno.

Izvor: Agencije