Optuženi za ratne zločine vodi na izborima

Kličković (desno) dok je bio premijer RS-a: Ima 142 glasa više od Mladena Kotura (EPA)

Gojko Kličković, bivši premijer bh. entiteta Republika Srpska i član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS), koji se tereti za ratne zločine nad Bošnjacima u Bosanskoj krajini, po svemu sudeći bit će novi načelnik Krupe na Uni, prenosi agencija Anadolija.

Prema preliminarnim, neslužbenim i nepotpunim rezultatima lokalnih izbora za tu općinu koje je objavila Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine, Kličković, nakon 75 posto prebrojanih glasova, sa 424 glasa vodi u utrci za načelnika nad Mladenom Koturom iz Demokratskog narodnog saveza (DNS), koji ima 282 glasa.

Kličković je još ovog ljeta najavo da će biti načelnik Krupe na Uni, te da se vraća na poziciju s koje je 1996. godine imenovan na poziciju premijera RS-a.

Početkom jula ove godine započelo je obnovljeno suđenje Kličkoviću i Mladenu Drljači za zločine u Bosanskoj Krupi.

Tužilaštvo BiH će pokušati dokazati kako su optuženi „vršili radnje napada na civile nesrpske nacionalnosti u Bosanskoj Krupi, te da su odgovorni za udruženi zločinački poduhvat“, a čiji je cilj bila podjela općine  Bosanska Krupa i „stvaranje teritorije koju će u apsolutnoj većini naseljavati Srbi“.

Prema optužnici, Kličković je bio predsjednik Ratnog predsjedništva i komandant Kriznog štaba Srpske općine Bosanska Krupa, a Drljača predsjednik Vijeća privremenog Vojnog suda u Jasenici.

Njih dvojica su prvostepenom presudom u novembru 2010. godine oslobođeni optužbe da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Rušenje mosta

Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda BiH donijelo je 11. maja ove godine drugostepenu presudu, a kojom se djelimično uvažava žalba Tužilaštva BiH i djelimično ukida oslobađajuća presuda za Kličkovića i Drljaču, te se u tom dijelu određuje održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda BiH.

Navedeni proces traje i posljednjih dana, uporedo s Kličkovićevom političkom reafirmacijom.

Prema dokazima koji su izvedeni 2008. godine na suđenju „Srebreničkoj sedmorki“ u Haškom tribunalu, Kličković je 21. maja 1992. godine naložio da se provede “evakuacija preostalog nesrpskog stanovništva” iz te oblasti, a četiri dana kasnije je komandi Prve podgrmečke brigade predložio da obavi pripreme za „čišćenje lijeve obale Une i rušenje mosta“, tako što će se „uništiti i razoriti što više objekata, zatrpati tuneli i zapaliti borova šuma“.

Uhapšen je po potjernici Interpola u junu 2006. godine u Beogradu. U bjekstvu je bio od 1998. nakon što je uz kauciju pušten iz zatvora zbog optužbi da je za vrijeme premijerskog mandata u RS-u zloupotrijebio službeni položaj i krivotvorio dokument, a u vezi sa sredstvima Privredne banke Srpsko Sarajevo.

Kako su tada javljali mediji, Vlada RS-a s Kličkovićem na čelu donijela je odluka o uzimanju 230 miliona njemačkih maraka upadom u platni promet SR Jugoslavije 22. augusta 1997. godine, kao i rješenja i odluke o korištenju tih sredstava.

SDS  je na posljednjim lokalnim izborima osvojio 25 načelničkih mjesta u RS-u, a u stranci vjeruju kako će u budućnosti kontrolirati 40 od ukupno 62 općine u tom bh. entitetu.

Centralna izborna komisija objavit će nove rezultate lokalnih izbora u 14 sati.

Izvor: Agencije