Optužni prijedlog protiv policajaca u slučaju ‘Potočari’

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnijelo je danas sudu optužni prijedlog protiv dvojice policijskih operativaca, Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, osumnjičenih za odavanje tajne u slučaju “Potočari” i predložilo da im se produži pritvor, javlja agencija Tanjug.

Optužnim prijedlogom Dumanović i Trbović terete se da su, kao saizvršioci u produženom trajanju, izvršili krivično djelo “odavanje službene tajne”.

Više javno tužilaštvo u optužnom je prijedlogu predložilo određivanje pritvora za okrivljene zbog postojanja naročitih okolnosti da će u kratkom periodu ponoviti krivično djelo, rekla je Tanjugu glasnogovornica suda Bojana Stanković.

O tom prijedlogu odlučit će krivično vanraspravno vijeće suda, napomenula je Stanković.

Tajni zadatak

Dumanović i Trbović uhapšeni su 31. decembra 2016. i otad se nalaze u pritvoru.

Više tužilaštvo sumnjiči ih da su odali službene tajne u vezi s njihovim aktivnostima prilikom posjete premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima u julu 2015. godine, kada je šef srbijanske vlade napadnut tokom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Oni su, kako se sumnja, u izjavama za Al Jazeeru Balkans 11. oktobra naveli kako su, kao policijski službenici po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, poslani na tajni zadatak u Potočare 11. jula 2015. godine, kada se dogodio napad na premijera Srbije, prenijeli su mediji.

Izvor: Al Jazeera i agencije