Optužnica protiv bivšeg ministra Kalmete

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) podigao je optužnicu protiv nekadašnjeg hrvatskog ministra mora, turizma i prometa Božidara Kalmete i 12 drugih osoba zbog izvlačenja nekoliko miliona eura iz Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta u slučaju ”Remorker”.

Među optuženima su Kalmetini najbliži saradnici iz ministarstva – bivši državni sekretar te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni sekretar Milivoj Mikulić, koji je također bio u upravi HAC-a, prenosi Hina.

Među optuženima je i bivši finansijski direktor HAC-a, Josip Sapunar, koji je Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke firme Remorker International Igora Premilovca.

U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, koji je u ispitivanju na USKOK-u odbacio optužbe te direktori građevinske firme Viadukt, Ivan Berket i Damir Kezele i direktor firme Zagorje Tehnobeton, Miroslav Bunić.

Odbacio optužbe

Kalmeta, koji je trenutno gradonačelnik Zadra, odbacio je sve optužbe.

“Ništa nisam skrivio i nisam vjerovao da će se ovo dogoditi. Ne znam šta mi se konkretno stavlja na teret. Moje djelovanje kao gradonačelnika ničim nije poljuljano”, rekao je Kalmeta.

O prihvatanju ili odbijanju optužnice sada odlučuje zagrebački Županijski sud.

Zbog mnogih afera koje su na vidjelo izašle posljednjih nekoliko godina Hrvatske autoceste (HAC) postale su, nakon Fimi medije, sinonim za prelijevanje državnog novca u privatne džepove, prenosi Hina.

Istraga u slučaju ”Remorker” naazvana je po češkoj firmi ključnog svjedoka Igora Premilovca, koji je USKOK-u priznao da je fiktivnim ugovorima dizao novac, a zatim ga ‘opranog’ u gotovini vraćao u Hrvatsku.

Zloupotreba položaja

Istragu protiv Kalmete i dijela optuženika USKOK je pokrenuo u novembru prošle godine. 

Kalmetu terete za zloupotrebu položaja i ovlasti dok je bio ministar u vladi Ive Sanadera, a zatim Jadranke Kosor, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.
 
“Optužnica Kalmetu, aktualnog zadarskog gradonačelnika i bivšeg ministra prometa u HDZ-ovoj vladi tereti da je glavni organizator udruživanja okrivljenika – među kojima su i drugi visokopozicionirani državni dužnosnici – djelatnici Ministarstva prometa, članovi, ali i predsjednik uprave Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta, te vlasnici nekolicine tvrtki preko kojih se izvlačio novac.
 
Ova optužnica podignuta je nakon prošlogodišnje istrage o izvlačenju novca iz Hrvatske gospodarske komore, u okviru koje je bio uhićen Nadan Vidošević, dugogodišnji predsjednik te institucije. Tada je istraga proširena i na Hrvatske autoceste zbog sumnje da se preko istih tvrtki i iz ove državne kompanije izvlačio novac”, javila je Mlinarić.
 
”Sada je USKOK podigao optužnicu protiv Kalmete i još 12 osoba. Terete se za traženje mita od izvođača radova za hrvatske ceste i autoceste kako bi pobijedili na natječajima. Dio novca Kalmeti i drugim državnim dužnosnicima, stoji u prijedlogu optužnice, isplaćivao se u gotovini, dok je ostatak izvlačen izdavanjem računa tvrtkama investitorima za poslove koji nisu odrađeni ili su bili preplaćeni.
 
Istražitelji pretpostavljaju da se radi o šteti od više milijuna eura. Hoće li ona biti prihvaćena sada odlučuje Županijski sud u Zagrebu.”

Izvor: Al Jazeera i agencije